Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν τα ευτυχισμένα ζευγάρια κοιμούνται μαζί, τείνουν να έχουν περισσότερο -και λιγότερο ταραγμένο- ύπνο γρήγορων κινήσεων ματιών (REM). Η φάση REM του ύπνου είναι αυτή κατά την οποία ονειρευόμαστε και συνδέεται με τη ρύθμιση συναισθημάτων, την ενοποίηση της μνήμης και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.
«Υπάρχει -ακόμη και στην ιατρική κοινότητα- η ιδέα ότι εάν κοιμάσαι με έναν σύντροφο, μπορεί υποκειμενικά να σκέφτεσαι ότι κοιμάσαι καλύτερα, αλλά αντικειμενικά, ο ύπνος σου είναι πιο ταραγμένος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Henning Drews, ερευνητής στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής στο Κίελο της Γερμανίας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε το αντίθετο: «Αν θέλετε να μοιραστείτε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας, δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό σε αυτό – αντιθέτως, μπορεί να είναι ακόμη και πολύ καλό».
Για τη μελέτη, 12 νεαρά, υγιή ζευγάρια μεταξύ 18 και 29 ετών προσφέρθηκαν εθελοντικά να περνούν τέσσερις νύχτες την εβδομάδα σε ένα εργαστήριο ύπνου, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Τις δύο νύχτες, τα ζευγάρια κοιμούνταν σε διαφορετικά δωμάτια και τις άλλες δύο μαζί. Με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο σχέσεων, τα ζευγάρια φάνηκαν να έχουν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ τους.
Χρησιμοποιώντας την τεχνική της πολυϋπνογραφίας, οι ερευνητές εξέτασαν τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια του ύπνου ταυτόχρονα σε κάθε σύντροφο. Η πολυϋπνογραφία παρέχει ολοκληρωμένες μετρήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυμάτων, της αναπνοής, των κινήσεων, της μυϊκής έντασης και της καρδιακής δραστηριότητας.
Όταν κοιμούνταν μαζί, και οι δύο σύντροφοι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φάση REM από ό,τι όταν κοιμούνταν χώρια και ο ύπνος REM τους ήταν λιγότερο ταραγμένος. Αν και μετακινούσαν τα άκρα τους πιο συχνά, όταν μοιράζονταν το κρεβάτι, αυτό δεν φάνηκει να διαταράσσει τον ύπνο REM τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μοτίβα ύπνου φαινόταν να συγχρονίζονται όταν τα ζευγάρια κοιμόταν μαζί – το όσο πολύ, φάνηκε να συνδέεται με το πόσο ισχυρή ήταν η σχέση τους.
Υπάρχουν πιθανώς τουλάχιστον δύο λόγοι για τους οποίους τα ζευγάρια κοιμούνται καλύτερα μαζί, σχολίασε ο Δρ Drews: «Ο ύπνος REM είναι μια κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η φυσιολογική ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη θερμοκρασία του. Επομένως, η παρουσία ενός συντρόφου μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος», είπε.
Ένας άλλος λόγος είναι η ψυχολογική άνεση: Τα χαλαρωτικά και ασφαλή περιβάλλοντα προάγουν τον ύπνο REM, οπότε ο ύπνος με ένα άλλο άτομο μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Psychiatry.