Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η άσκηση μας ανοίγει την όρεξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια των επόμενων γευμάτων. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι προπονήσεις μέσης ή υψηλής έντασης στη στεριά (τρέξιμο, ασκήσεις αντίστασης και ποδηλασία) μειώνουν προσωρινά την όρεξη και συνήθως δεν οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη τροφής την ίδια ημέρα.

Τι γίνεται όμως με το κολύμπι; Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο αποφάσισε να εξετάσει την επίδρασή του και διαπίστωσε ότι η όρεξη και η πρόσληψη τροφής αυξήθηκαν μετά την κολύμβηση σε άνδρες και γυναίκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 32 υγιείς ενήλικες κάτω των 40 ετών (17 άνδρες και 15 γυναίκες) που ήταν σε θέση να κολυμπήσουν και να κάνουν ποδήλατο σε ψυχαγωγικό –όχι αγωνιστικό- επίπεδο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκος. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρία προγράμματα (κολύμπι, ποδηλασία ή ανάπαυση) σε τυχαία σειρά, με κενό μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Τριάντα λεπτά μετά την άσκηση οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όσα ζυμαρικά ήθελαν, έως ότου νιώσουν χορτάτοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερο μετά την κολύμβηση – κατά μέσο όρο 142 θερμίδες παραπάνω. Οι συμμετέχοντες ένιωθαν επίσης πιο πεινασμένοι μετά την κολύμβηση και δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να φάνε περισσότερο και στο επόμενο γεύμα.

Η εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ένας πιθανός λόγος είναι η σχέση μεταξύ απώλειας θερμότητας σώματος και πρόσληψης τροφής: Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η πρόσληψη τροφής μπορεί να αυξηθεί ως μηχανισμός παραγωγής θερμότητας του σώματος μέσω θερμογένεσης που σχετίζεται με τη διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλοι τύποι άσκησης για τη διαχείριση του βάρους και τα ευρήματά αυτής της έρευνας υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να κολυμπούν εάν προσπαθούν να χάσουν βάρος – είναι πάντα σημαντικό να είμαστε σωματικά δραστήριοι και ο πιο σίγουρος τρόπος να το κάνουμε είναι μέσω δραστηριοτήτων που απολαμβάνουμε και άρα είναι πιο πιθανό να κάνουμε τακτικά. Απλώς θα πρέπει να έχουν τον νου τους για να μην το παρακάνουν στα επόμενα γεύματά τους.