Η εξάπλωση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό έχει πάρει μια «ταχεία και πολύ επικίνδυνη στροφή» στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Greg Abbott: «Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μέσο όρο από περίπου 2.000, σε πάνω από 5.000», δήλωσε.

Αρκετές νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση στα κρούσματα μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων λοιμώξεων στις ΗΠΑ να έχει πλέον ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια. Πάνω από 125.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε εθνικό επίπεδο – περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η άνοδος των κρουσμάτων οδήγησε τις Αρχές στο Τέξας, τη Φλόριντα και άλλες πολιτείες να επιβάλουν ξανά περιορισμούς στις επιχειρήσεις, με προειδοποιήσεις ότι τα νοσοκομεία ενδέχεται σύντομα να κατακλυστούν από σοβαρά ασθενείς.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence δήλωσε ότι θα δοθούν στο Τέξας πρόσθετα τεστ για Covid-19, για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Ο Αντιπρόεδρος παρότρυνε επίσης τους Τεξανούς να φορούν μάσκες «όπου επιβάλλεται», υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι θα επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Στο Όστιν, την πρωτεύουσα του Τέξας, η οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε ορισμένες περιστάσεις, προκειμένου να μετριαστεί η εξάπλωση του ιού, οδήγησε σε διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης από άτομα που αντιτίθενται στο μέτρο.

Αντιδρώντας στην αύξηση των κρουσμάτων, ο κυβερνήτης Greg Abbott εξέδωσε εντολή να κλείσουν ολοκληρωτικά τα μπαρ και να περιοριστεί η πληρότητα των εστιατορίων στο 50%. Νωρίτερα, είχε επιτραπεί στα εστιατόρια να λειτουργούν με πληρότητα 75% και στα μπαρ με πληρότητα 50%.

Στην πόλη Γκαλένα Παρκ του Τέξας, ανατολικά του Χιούστον, ο δήμαρχος επέβαλε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis επέβαλε στα μπαρ της πολιτείας να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ. Στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Gavin Newsom διέταξε να κλείσουν τα μπαρ στο Λος Άντζελες και σε έξι άλλες κομητείες, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να φορούν μάσκες, να ακολουθούν τις οδηγίες για την υγιεινή και να «πάρουν στα σοβαρά» τον ιό.