Η περίφημη ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και όταν μόνο το 43% του πληθυσμού αποκτά ανοσία σε έναν ιό, σύμφωνα με μαθηματικούς από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε άρθρο στο περιοδικό Science. Αυτό είναι «σημαντικά μικρότερο από το κλασικό επίπεδο ανοσίας της αγέλης του 60% που επιτυγχάνεται μέσω ανοσοποίησης του πληθυσμού», ανέφεραν.

Οι ερευνητές ορίζουν την ανοσία της αγέλης ως το σημείο στο οποίο η ανοσία στον πληθυσμό φτάνει σε ένα επίπεδο όπου μειώνεται η εξάπλωση της νόσου, ακόμη και μετά τη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων. Αλλά αν υπάρχει ανοσία της αγέλης και τα προληπτικά μέτρα χαλαρώνουν, μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα επιδημίας.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν την ανοσία της αγέλης, λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα κοινωνικής δραστηριότητας σε έναν πληθυσμό και πώς αυτά επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης ενός ατόμου από τον ιό. Ο μέσος φορέας υπολογίζεται ότι θα μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άτομα.

«Με τη χρήση αυτής της νέας μαθηματικής προσέγγισης για την εκτίμηση του επιπέδου που πρέπει να επιτευχθεί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, διαπιστώσαμε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί στο 43% και ότι αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στο επίπεδο δραστηριότητας», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Frank Ball από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ.

«Όσο πιο κοινωνικά δραστήρια είναι τα άτομα, τότε τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθούν και να μολύνουν. Κατά συνέπεια, το επίπεδο ανοσίας της αγέλης είναι χαμηλότερο όταν η ανοσία προκαλείται από την εξάπλωση της ασθένειας, σε σχέση με όταν η ανοσία προέρχεται από τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

Οι συγγραφείς πάντως προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους γίνονται για να δείξουν πώς οι διαφορές στον πληθυσμό μπορούν να επηρεάσουν την ανοσία της αγέλης και όχι για να παρέχουν μια ακριβή πρόβλεψη. Σημείωσαν επίσης ότι το μοντέλο του υπολογιστή λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό θα έχουν ανοσία για «παρατεταμένη χρονική περίοδο» και ότι αν δεν συμβαίνει αυτό, θα χρειαστεί άλλο μοντέλο υπολογισμού.

Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό, δεν είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που μολύνονται από αυτόν έχουν σίγουρα ανοσία και αν ναι, για πόσο. Πρόσφατη έρευνα σε ένα μικρό δείγμα έδειξε ότι τα άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό, ειδικά εκείνα που ήταν ασυμπτωματικά, ενδέχεται να χάσουν τα αντισώματα που δημιούργησαν μετά από μερικούς μήνες και άρα να ξαναμολυνθούν.