Η Κίνα έχει επιβάλει εκ νέου lockdown σε μια περιοχή κοντά στο Πεκίνο όπου ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι, μετά από μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ στην κομητεία Ανξίν της επαρχίας Χεμπέι, κοντά στην πρωτεύουσα.

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, η χώρα κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα σε σταθερά χαμηλό επίπεδο. Για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα, ακόμη και οι μικρές αυξήσεις των κρουσμάτων αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η Ανξίν θα «είναι πλήρως κλειστή και ελεγχόμενη». Μόνο οι απαραίτητοι εργαζόμενοι επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ σε ένα μέλος κάθε νοικοκυριού επιτρέπεται να βγαίνει μία φορά την ημέρα για να ψωνίσει βασικά είδη.

Κανένας μη μόνιμος κάτοικος δεν θα επιτρέπεται να εισέρχεται στην περιοχή που βρίσκεται σε lockdown. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε παραβιάσει την καραντίνα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου.

Η Ανξίν βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου. Κινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει 18 κρούσματα στην περιοχή, μετά την πρόσφατη αύξηση που παρατηρήθηκε στο Πεκίνο πριν από δύο εβδομάδες. Η περιοχή δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας και οι υπεύθυνοι υγείας δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η εξάπλωση θα σταματήσει.

Οι αριθμοί κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα παραμένουν χαμηλοί, ωστόσο, μια πρόσφατη αύξηση στο Πεκίνο έκανε τις Αρχές να φοβούνται ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τις τελευταίες 24 ώρες, το Πεκίνο ανέφερε 14 νέα κρούσματα ιού, αυξάνοντας το σύνολο από την άνοδο στα μέσα Ιουνίου σε 311.

Ενώ αυτός είναι ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα στις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία, η Κίνα αντέδρασε γρήγορα για να προλάβει οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού. Αρκετές γειτονιές στο Πεκίνο τέθηκαν υπό περιορισμό, τα ταξίδια επιτρέπονται με φειδώ και ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα νέων τεστ.

Πριν από την πρόσφατη άνοδο, η κινεζική πρωτεύουσα είχε περάσει 57 ημέρες χωρίς ούτε ένα κρούσμα.