Ο κορυφαίος ερευνητής και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Anthony Fauci, είπε στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι «δεν θα εκπλαγεί» εάν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα φτάσουν τα 100.000 ημερησίως!

«Προφανώς δεν έχουμε τον έλεγχο αυτή τη στιγμή», κατέθεσε, προειδοποιώντας ότι δεν είναι αρκετοί οι Αμερικανοί που φορούν μάσκες ή τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Γερουσίας, σημείωσε ότι περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα προέρχονται από τέσσερες πολιτείες.

Την Τρίτη, τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε περισσότερα από 40.000 για τέταρτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Η έξαρση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανάγκασε τουλάχιστον 16 πολιτείες να σταματήσουν ή και να ανακαλέσουν τα σχέδια επανέναρξης της οικονομίας. Η Φλόριντα, η Αριζόνα, το Τέξας και η Καλιφόρνια είναι οι τέσσερις πολιτείες στις οποίες αναφέρθηκε ο Δρ Fauci και οι οποίες πλήττονται περισσότερο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo αύξησε σε 16 τις πολιτείες των οποίων οι κάτοικοι υποχρεούνται σε καραντίνα 14 ημερών, αν επισκεφτούν το Μεγάλο Μήλο. Συνολικά, το μέτρο επηρεάζει το 48% όλων των κατοίκων των ΗΠΑ.

Ο Δρ Fauci επέκρινε τις πολιτείες για «παράκαμψη» των κριτηρίων που απαιτούνται για το άνοιγμα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων: «Δεν μπορώ να κάνω μια ακριβή πρόβλεψη, αλλά θα είναι πολύ ανησυχητικό, αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ», είπε στη γερουσιαστή Elizabeth Warren, «επειδή όταν υπάρχει ξέσπασμα σε ένα μέρος της χώρας, παρόλο που τα άλλα μέρη της χώρας τα πηγαίνουν καλά, είναι και εκείνα ευάλωτα».

Ο Δρ Fauci κάλεσε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράγει μάσκες προσώπου που θα διανέμονται δωρεάν σε όλους τους Αμερικανούς και καταδίκασε τους ανθρώπους που έχουν αγνοήσει εντελώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Δρ Robert Redfield, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) -ο οποίος επίσης κατέθεσε στην επιτροπή της Γερουσίας- ανέφερε ότι 12 πολιτείες έχουν δει τους αριθμούς εισαγωγής στα νοσοκομεία να αυξάνονται και ότι η Αριζόνα κατέγραψε και αυξανόμενα ποσοστά θανάτων.

«Είναι κρίσιμο να αναλάβουμε όλοι την ατομική ευθύνη να επιβραδύνουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να ασπαστούμε την καθολική χρήση των καλυμμάτων προσώπου», δήλωσε ο Δρ Redfield: «Η ασθένεια μας επηρεάζει όλους και θα χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τη σταματήσουμε».

Προτού ξεκινήσει η ακρόαση, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lamar Alexander, ο οποίος ηγείται της επιτροπής, κάλεσε τον Πρόεδρο Donald Trump να φορέσει μάσκα – κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια.

«Δυστυχώς, αυτή το απλό μέτρο ασφάλειας έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης: Αν είσαι υπέρ του Trump, δεν φοράς μάσκα, αν είσαι εναντίον του Trump, φοράς», σημείωσε ο γερουσιαστής, προτείνοντας στον Πρόεδρο να φοράει περιστασιακά μάσκα. «Ο Πρόεδρος έχει πολλούς οπαδούς που θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του», είπε.