Η Covid-19, η νόσος που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, συνδέεται με δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι έχουν ανακαλύψει το πώς δημιουργούνται, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία της νόσου.
«Ενώ πολλές μορφές ασθένειας μπορούν να δημιουργήσουν θρόμβους αίματος, τα ενδοθηλιακά κύτταρα που απλώνονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων παίζουν έναν εκπληκτικά μεγάλο ρόλο στη δημιουργία θρόμβων στην Covid-19», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Alfred Lee, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου του Γέιλ.
«Η ενδοθηλιακή βλάβη είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό σε ολόκληρο το φάσμα της νόσου Covid-19. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι αυτή η διαδικασία ενδοθηλιακής βλάβης υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών με Covid-19, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά, σημείωσε ο Δρ Lee.
Για τη μελέτη, ο Δρ Lee και η ομάδα του εξέτασαν το αίμα 68 ασθενών με Covid-19. Από αυτούς τους ασθενείς, 48 ήταν σοβαρά άρρωστοι και νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – οι άλλοι 20 νοσηλεύτηκαν επίσης, αλλά όχι σε ΜΕΘ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι δείκτες ενεργοποίησης ενδοθηλιακών κυττάρων και αιμοπεταλίων ήταν σχεδόν διπλάσιοι στους ασθενείς που βρισκόταν σε ΜΕΘ σε σύγκριση με εκείνους που απλώς νοσηλευόταν.
Ένας δείκτης που ονομάζεται θρομβομοντουλίνη, συνδέθηκε με την επιβίωση όλων των ασθενών. Η μέτρηση της θρομβομοντουλίνης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές: «Εάν έχουμε έναν δείκτη για να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν πιο σοβαρά και ίσως να πεθάνουν θα ήταν κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από στενότερη παρακολούθηση και ενδεχομένως πιο έγκαιρη παρέμβαση», δήλωσε ο Δρ Lee.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Hyung Chun προσπαθεί να αναπτύξει ένα τεστ με βάση τη θρομβομοντουλίνη, η οποία αυξάνεται και σε άλλες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
«Ο άλλος στόχος που επιδιώκουμε παράλληλα είναι να βρούμε θεραπευτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα και να αποτρέψουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος», δήλωσε ο Δρ Chun, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ. «Υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το πλαίσιο;», συμπλήρωσε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στην επιθεώρηση The Lancet Hematology.