Άτομα που είναι αρνητικά στα τεστ για αντισώματα κορωνοϊού μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κάποια ανοσία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Για κάθε άτομο που ήταν θετικό σε τεστ για αντισώματα, δύο άλλα βρέθηκαν να έχουν συγκεκριμένα Τ λεμφοκύτταρα που ταυτοποιούν και καταστρέφουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα.
Αυτό παρατηρήθηκε ακόμη και σε ασθενείς που είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν προστατεύουν απλώς αυτό το άτομο ή αν μπορεί επίσης να εμποδίζουν τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinksa στη Σουηδία εξέτασαν 200 άτομα τόσο για αντισώματα στον κορωνοϊό όσο και για Τ λεμφοκύτταρα. Μερικοί ήταν αιμοδότες, ενώ άλλοι εντοπίστηκαν από την ομάδα των ατόμων που μολύνθηκαν για πρώτη φορά στη Σουηδία, επιστρέφοντας κυρίως από περιοχές που είχε εκδηλωθεί ο κορωνοϊός νωρίτερα, όπως η βόρεια Ιταλία.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα έχει κάποιο επίπεδο ανοσίας απέναντι στην Covid-19 από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία από τα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είχαν δημιουργήσει αντισώματα στον ιό, αλλά είτε να είχαν υποχωρήσει είτε δεν να μην ήταν ανιχνεύσιμα από τα τεστ. Ωστόσο, αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν προστασία από μία έκθεση στον ιό.
Αυτό πάντως δεν μας φέρνει απαραίτητα πιο κοντά στην ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Marcus Buggert, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης. Πρέπει να γίνει περισσότερη ανάλυση για να καταλάβουμε εάν αυτά τα Τ λεμφοκύτταρα μπλοκάρουν εντελώς τον ιό ή αν απλώς προστατεύσουν ένα άτομο από το να αρρωστήσει, αλλά δεν το εμποδίζει να είναι φορέας και να μεταδίδει τον ιό.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με την ανοσία από9 την Covid-19 έχει επικεντρωθεί στα αντισώματα – πρωτεΐνες σε σχήμα Υ που δρουν σαν «βλήματα που καταρρίπτουν έναν στόχο», όπως εξήγησε ο καθηγητής Buggert. Συνδέονται με τον ιό προτού μπορέσει να εισέλθει στα κύτταρά μας και τον εξουδετερώνουν.
Τα Τ λεμφοκύτταρα, από την άλλη πλευρά, στοχεύουν τα ήδη μολυσμένα κύτταρα και τα καταστρέφουν εντελώς, εμποδίζοντας την εξάπλωση του ιού σε άλλα, υγιή κύτταρα. Όπως τα αντισώματα, τα Τ λεμφοκύτταρα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος που έχει μνήμη: Μόλις αναγνωρίσει έναν συγκεκριμένο ιό, μπορεί γρήγορα να στοχεύσει κύτταρα που έχουν μολυνθεί με αυτόν και να τα σκοτώσει.