Μια ισπανική μελέτη εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατή η ανοσία της αγέλης ως τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού: Εξετάζοντας στοιχεία για περισσότερα από 60.000 άτομα, η μελέτη εκτιμά ότι μόνο το περίπου 5% του ισπανικού πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα, όπως αναφέρθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν αρκετά άτομα μολυνθούν από έναν ιό, ώστε να σταματήσει τελικά η εξάπλωσή του. Περίπου το 70% έως το 90% του πληθυσμού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία, για να είναι προστατευμένοι και οι μη μολυσμένοι.

Σε παράκτιες περιοχές, βρέθηκε ότι ο πληθυσμός με αντισώματα ήταν κάτω του 3%, αλλά υψηλότερος σε περιοχές της Ισπανίας όπου η πανδημία είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως ανέφερε η μελέτη.

«Παρά τον υψηλό αντίκτυπο της Covid-19 στην Ισπανία, οι εκτιμήσεις επιπολασμού παραμένουν χαμηλές και είναι σαφώς ανεπαρκής για να υπάρξει ανοσία της αγέλης», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποδοχή πολλών θανάτων στον ευαίσθητο πληθυσμό και την υπερβολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας. Στην παρούσα φάση, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι προσπάθειες για την ιχνηλάτηση και την απομόνωση νέων κρουσμάτων και των επαφών τους είναι επιτακτικές προϋποθέσεις για τον μελλοντικό έλεγχο της επιδημίας», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Η μελέτη θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Υπήρξαν μελέτες παρόμοιου είδους στην Κίνα και τις ΗΠΑ και «το βασικό εύρημα από αυτές τις αντιπροσωπευτικές έρευνες είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φαίνεται ότι δεν έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό, ακόμη και σε περιοχές που πλήγηκαν ιδιαιτέρως», αναφέρει το The Lancet.

Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 250.000 κρούσματα και τουλάχιστον 28.385 θάνατοι από τον κορωνοϊό. Όμως, οι καθημερινές απώλειες ζωών έχουν μειωθεί σε μονοψήφια νούμερα ως επί το πλείστον τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας επιβλήθηκαν εκ νέου περιορισμοί, σε μια περιοχή 70.000 ατόμων, μετά από ένα νέο ξέσπασμα του ιού. Αξιωματούχοι υγείας συνέδεσαν τα τοπικά κρούσματα με μπαρ της περιοχής.