Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και ότι η μετάδοση μέσω του αέρα δεν μπορεί να αποκλειστεί σε πολυσύχναστους, κλειστούς ή κακώς αεριζόμενους χώρους.

Εάν επιβεβαιωθούν τα νέα στοιχεία, ενδέχεται να αλλάξουν και οι οδηγίες προφύλαξης για εσωτερικούς χώρους.

Μια ανοιχτή επιστολή από περισσότερους από 200 επιστήμονες κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι υποτιμούσε την πιθανότητα μεταφοράς του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, όταν οι φορείς του βήχουν ή φτερνίζονται.

«Θέλαμε απλώς να αναγνωρίσουν τα νέα αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Jose Jimenez, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή. «Σίγουρα δεν πρόκειται για επίθεση στον ΠΟΥ. Είναι μια επιστημονική συζήτηση, αλλά αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να μιλήσουμε δημόσια, επειδή αρνούνταν να ακούσουν τα αποδεικτικά στοιχεία μετά από πολλές συζητήσεις που είχαμε μαζί τους», είπε.

Ο καθηγητής Benjamin Cowling του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που επίσης είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή δήλωσε τα ευρήματα είχαν «σημαντικές επιπτώσεις: «Σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, εάν η μετάδοση αερολύματος ενέχει κίνδυνο, καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές θα πρέπει να φορούν τον καλύτερο δυνατό προστατευτικό εξοπλισμό… στην πραγματικότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι ένας από τους λόγους που δεν ήθελαν να μιλήσουν για τη μετάδοση μέσω του αέρα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τέτοιου είδους προστατευτικών μασκών σε πολλά μέρη του κόσμου», είπε.

«Στην κοινότητα, εάν σκεφτόμαστε ότι η μετάδοση μέσω του αέρα είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να αποτρέψουμε μεγαλύτερα γεγονότα εξάπλωσης σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό και με παρατεταμένο συνωστισμό», συμπλήρωσε.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν πάντως ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι προκαταρκτικά και απαιτούν περαιτέρω αξιολόγηση.

Η Benedetta Allegranzi, τεχνική υπεύθυνη του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, δήλωσε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν στοιχεία που προκύπτουν για τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα σε «πολυσύχναστους, κλειστούς, κακώς αεριζόμενους χώρους».

Για μήνες, ο ΠΟΥ επέμενε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από φορείς που βήχουν ή φτερνίζονται. Τα σταγονίδια αυτά είναι βαριά και δεν παραμένουν στον αέρα, αλλά πέφτουν σε επιφάνειες – γι ‘αυτό το πλύσιμο των χεριών έχει αναγνωριστεί ως βασικό μέτρο πρόληψης.

Ωστόσο, 239 επιστήμονες από 32 χώρες δεν συμφωνούν: λένε ότι υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον αέρα μέσω αερολύματος – πολύ πιο μικρών σωματιδίων που αιωρούνται για ώρες και εκπέμπονται με την ομιλία ή την αναπνοή.

Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αξιολογηθούν διεξοδικά, αλλά εάν επιβεβαιωθούν, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν οι οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.