Εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν φάρμακα για να κρατήσουν την αρτηριακή τους πίεση χαμηλή. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δύο τύποι φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνουν διπλή δουλειά, μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARBs) βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας και ανοίγοντας τα στενά αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει ελεύθερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία σχεδόν 200.000 ενηλίκων ασθενών στο Χονγκ Κονγκ, από το 2005 έως το 2013: Σε σύγκριση με τους μη χρήστες των φαρμάκων, όσοι έλαβαν ACE ή ARBs είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, για τρία χρόνια μετά από κολονοσκόπηση που διαπίστωσε ότι δεν έχουν καρκίνο.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, απέκλεισαν όλους τους ασθενείς που είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς και για αυτούς που είχαν ιστορικό με πολύποδες παχέος εντέρου.

Στα τρία χρόνια μετά από κολονοσκόπηση που δεν εντοπίζει καρκίνο, υπάρχει ήδη χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Wai Leung, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό, προστατευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μια αρνητική κολονοσκόπηση», εξήγησε ο Δρ Leung.

Ωστόσο, τα προστατευτικά αποτελέσματα κράτησαν μόνο αυτά τα τρία πρώτα χρόνια: Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 6 Ιουλίου στο περιοδικό Hypertension, έδειξαν ότι τα φάρμακα δεν μειώνουν τον κίνδυνο γενικά του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται αμέσως μετά την κολονοσκόπηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Εάν συνήθη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να χρησημοποιηθούν για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Δρ Raymond Townsend, διευθυντής του προγράμματος υπέρτασης και καθηγητής ιατρικής στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Ο Townsend είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά, ειδικά επειδή οι ερευνητές εξέτασαν έναν τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να δείξει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος και όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, μια μελέτη δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει την κλινική πρακτική.