Μετά από μια μικρή γεύση επιστροφής στην κανονικότητα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα, ως αντίδραση σε μια αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τις επόμενες έξι εβδομάδες, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Η αστυνομία αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει ένα κλοιό γύρω από την πόλη, με σημεία ελέγχου ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε για την επιβολή των μέτρων. Τα σύνορα μεταξύ της Βικτώριας, της οποίας η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα και των γειτονικών πολιτειών έχουν κλείσει.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Daniel Andrews ανακοίνωσε το lockdown, καθώς η πολιτεία κατέγραψε 191 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός της Τετάρτης έπεσε τις επόμενες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τους αριθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι σίγουρα πιο φοβισμένοι αυτή τη φορά. Οι άνθρωποι ενεργούν πιο νευρικά – μπορείτε να το δείτε αυτό στους δρόμους, στα καταστήματα», δήλωσε ένας κάτοικος της Μελβούρνης, ο Gael Baek.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει σχεδόν 9.000 κρούσματα και 106 θανάτους από τον ιό έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι κάτοικοι θα μείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγουν μόνο για βασικές ανάγκες, όπως εργασία, άσκηση και αγορά φαγητού. Τα σχολεία θα επιστρέψουν σε μεγάλο βαθμό στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για άλλη μια φορά, στα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο φαγητό σε πακέτο. Ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το lockdown αφορά μόνο τη Μελβούρνη και μια περιοχή στα βόρεια. Ωστόσο, ολόκληρη η πολιτεία έχει αποκλειστεί από τη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία. Η αστυνομία και ο στρατός έχουν τοποθετήσει μπλόκα σε δεκάδες συνοριακές διαβάσεις και περιπολούν τα τεράστια σύνορα με drones και άλλα αεροσκάφη. Θα κάνουν επίσης τυχαίους ελέγχους σε οχήματα μέσα και γύρω από την πόλη.