Γιατροί στο Οχάιο των ΗΠΑ ανακάλυψαν μια ακόμη πιθανή συνέπεια της πανδημίας Covid-19: Περισσότερες περιπτώσεις «συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς».

Το σύνδρομο -το οποίο οι γιατροί αποκαλούν μυοκαρδιοπάθεια εκ στρες- είναι παρόμοιο με καρδιακή προσβολή, με συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Αλλά η αιτία του είναι διαφορετική: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αντικατοπτρίζει μια προσωρινή αδυναμία του καρδιακού μυός λόγω της αύξησης των ορμονών του στρες.

Δύο νοσοκομεία στο Κλίβελαντ διαπίστωσαν ότι οι διαγνώσεις μυοκαρδιοπάθειας εκ στρες αυξήθηκαν σημαντικά στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» διαγνώστηκε σε σχεδόν 8% των ασθενών που έφτασαν στα Επείγοντα με πόνο στο στήθος και άλλα πιθανά καρδιακά συμπτώματα. Αυτό το ποσοστό ήταν τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερο από τα ποσοστά που παρατηρούνταν προ πανδημίας, που κυμαινόταν μεταξύ 1,5% και 1,8%.

Παρότι η νόσος Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές επιπλοκές, κανένας από συγκεκριμένους ασθενείς δεν ήταν θετικός σε τεστ για κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο Δρ Ankur Kalra, καρδιολόγος που εργάστηκε στη μελέτη: «Αυτό δείχνει ότι δεν προκλήθηκαν από τον ιό, αλλά από το άγχος της πανδημίας», είπε.

Το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» είναι μια πάθηση που έχει εντοπισθεί σχετικά πρόσφατα και οι γιατροί εξακολουθούν να προσπαθούν να την κατανοήσουν πλήρως. Πήρε το προσωνύμιό της του επειδή μπορεί να προκύψει μετά από ένα συναισθηματικά δύσκολο γεγονός, όπως ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου.

Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να μην προκύψει αμέσως μετά το γεγονός που το πυροδοτεί, όπως δήλωσε ο Δρ David Kass, καθηγητής καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη: ένα άτομο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναπτύξει μυοκαρδιοπάθεια εκ στρες αφού επιζήσει από έναν σεισμό και έπειτα αντιμετωπίζει τον φόβο ενός άλλου.

Θεωρείται ότι συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς κατακλύζεται από κατεχολαμίνες -ορμόνες του στρες- με αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση της ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα. Η πάθηση είναι αρκετά διαφορετική από μια καρδιακή προσβολή, καθώς δεν υπάρχουν αποφράξεις στις αρτηρίες και ενώ τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα μπορεί προσωρινά να καταστούν αδύναμα, δεν πεθαίνουν. Οι ασθενείς συνήθως αναρρώνουν γρήγορα, χωρίς μακροπρόθεσμη καρδιακή βλάβη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.