Τόσο η γρίπη όσο και η Covid-19 μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά οι πιθανότητες φαίνεται να είναι οκτώ φορές υψηλότερες στις περιπτώσεις νόσου από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μεταξύ περισσότερων από 1.900 ασθενών με Covid-19, το 1,6% υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, έναντι 0,2% σε περίπου 1.500 ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από γρίπη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 θα πρέπει να επαγρυπνούν για σημάδια και συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Neal Parikh, βοηθός καθηγητής νευρολογίας και νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή Weill του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη.

«Βασικά, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι πιο σοβαρή από τη λοίμωξη από γρίπη», πρόσθεσε ο Δρ Parikh.

Για τη μελέτη, ο Δρ Parikh και οι συνεργάτες του συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ ασθενών με Covid-19 και ασθενών με γρίπη σε δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Οι ασθενείς με κορωνοϊό αξιολογήθηκαν από τις 4 Μαρτίου έως τις 2 Μαΐου, ενώ οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για ασθενείς με γρίπη από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 31 Μαΐου 2018.

Δύο νευρολόγοι που εξέτασαν τα ευρήματα δεν έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι η Covid-19 συνδέθηκε με εγκεφαλικά επεισόδια: «Οι λοιμώξεις και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς με νόσο Covid-19 μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ως επιπλοκή της λοίμωξης», δήλωσε ο Δρ Larry Goldstein, καθηγητής και πρόεδρος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι.

Η νόσος Covid-19 έχει επίσης συσχετιστεί με τη δημιουργία θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σημείωσε.

Ο Δρ Salman Azhar, διευθυντής του Τμήματος Εγκεφαλικών στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Αυτός ο ιός έχει την τάση να προκαλεί πήξη στο αίμα και πιστεύουμε ότι ίσως αυτό οφείλεται στην αύξηση της φλεγμονής στο σώμα».

Λόγω αυτού του κινδύνου, οι ασθενείς με Covid-19 παρακολουθούνται για σημάδια πήξης του αίματος. Σε γενικές γραμμές, «κάθε ασθενής παίρνει αντιθρομβωτική αγωγή χαμηλού επιπέδου, για να αποτρέψουμε τη δημιουργία θρόμβων», δήλωσε ο Δρ Azhar.

Για ορισμένους ασθενείς, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της Covid-19. Σε αυτή τη μελέτη, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ασθενών πήγαν στα Επείγοντα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και εν συνεχεία διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου στην επιθεώρηση JAMA Neurology.