Η Φλόριντα κατέγραψε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24 ώρες, με τον αριθμό να φτάνει τα 15.299  – περίπου το ένα τέταρτο όλων των ημερήσιων κρουσμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πολιτεία, με μόλις το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ξεπέρασε το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ που κατείχε η Καλιφόρνια. Η Φλόριντα, η οποία άρχισε να άρει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό τον Μάιο, αποδείχθηκε ευάλωτη λόγω του τουρισμού και του μεγάλου σε ηλικία πληθυσμού της.

Το νούμερο είναι μεγαλύτερο από τη χειρότερη ημέρα της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο, την πολιτεία που χτυπήθηκε πρώτη και ιδιαίτερα σκληρά στις ΗΠΑ.

Η Φλόριντα κατέγραψε επίσης 45 ακόμα θανάτους.

Αν ήταν χώρα, η πολιτεία θα κατατάσσονταν τέταρτο στον κόσμο σε νέα κρούσματα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Περισσότερα από 40 νοσοκομεία στη Φλόριντα αναφέρουν ότι οι εγκαταστάσεις εντατικής θεραπείας έχουν φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Τα τελευταία στοιχεία κυκλοφόρησαν μια ημέρα μετά το άνοιγμα του Walt Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, αλλά σημαντικά με μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της ευρείας χρήσης απολυμαντικού.

Τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται παρά το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ron DeSantis είχε διατάξει κάποια μπαρ να κλείσουν ξανά τον περασμένο μήνα.

Ο κορυφαίος σύμβουλος της ειδικής ομάδας λοιμώξεων του Λευκού Οίκου, ο Δρ Anthony Fauci, επέκρινε τη χαλάρωση των μέτρων στην πολιτεία, λέγοντας ότι τα δεδομένα για τις λοιμώξεις δεν υποστήριζαν τέτοιες κινήσεις. Ο κ. DeSantis αρνήθηκε επίσης να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου σε δημόσιες δραστηριότητες.

Το θέμα των μασκών έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους πολέμιούς της να υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική χρήση της καταπατά την προσωπική τους ελευθερία. Υπήρξαν διαδηλώσεις ενάντια στη χρήση μασκών και στα άλλα μέτρα κατά του κοροναϊού σε πολλές πολιτείες.

Όμως το Σάββατο, ο Πρόεδρος Donald Trump εμφανίστηκε φορώντας μάσκα για πρώτη φορά, αν και προηγουμένως είχε αμφισβητήσει τη χρησιμότητά τους. Επισκέφτηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed έξω από την Ουάσιγκτον, όπου συνάντησε τραυματίες στρατιώτες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Ποτέ δεν ήμουν ενάντια στις μάσκες, αλλά πιστεύω ότι είναι για συγκεκριμένο χρόνο και τόπο», είπε καθώς έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τα 60.000 κρούσματα καθημερινά τις τελευταίες ημέρες. Άλλες πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια και το Τέξας συνεχίζουν να βλέπουν αυξανόμενα κρούσματα. Από τότε που η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ, περισσότεροι από 134.000 άνθρωποι πέθαναν με Covid-19.