Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκέντρωσε μερικούς από τους πλέον διαδεδομένες απόψεις για τον κορωνοϊό και εξέτασε αν ισχύουν ή όχι. Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι, λοιπόν.

  1. Πρέπει να φοράμε μάσκα κατά την άσκηση: ΜΥΘΟΣ
    Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι θα ήταν καλό να φορούν μάσκα ενώ ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους ή κοντά σε άλλα άτομα, αυτό δεν συμβαίνει, αναφέρει ο ΠΟΥ. Η χρήση μάσκας κατά την άσκηση «μπορεί να μειώσει την ικανότητα κάποιου να αναπνέει άνετα, ενώ παράλληλα προάγει επίσης την ανάπτυξη οργανισμών όταν οι μάσκες βρέχονται από τον ιδρώτα. «Το σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους», λέει ο ΠΟΥ.
  2. Η παρατεταμένη χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οξυγόνου: ΜΥΘΟΣ
    Ο ΠΟΥ αμφισβητεί έντονα την ιδέα ότι η παρατεταμένη χρήση ιατρικών μασκών, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα ή ανεπάρκεια οξυγόνου. Όταν φοράμε μάσκες, θα πρέπει να «βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζει σωστά, ώστε να σας επιτρέπει να αναπνέουμε κανονικά».
  3. Η προσθήκη πιπεριού στο φαγητό μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό: ΜΥΘΟΣ
    Όχι, ούτε για αστείο!
  4. Η κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από τον ιό: ΜΥΘΟΣ
    Ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας πίνοντας αλκοόλ με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού: «Η κατανάλωση αλκοόλ δεν σας προστατεύει από την Covid-19 και μπορεί να είναι επικίνδυνη», δηλώνει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας: «Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας».
  5. Η χλωρίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από τον ιό και είναι επικίνδυνη: ΑΛΗΘΕΙΑ
    Ο ΠΟΥ δηλώνει με έμφαση ότι «ο ψεκασμός ή η εισαγωγή χλωρίνης ή άλλου απολυμαντικού στο σώμα σας δεν θα σας προστατεύσει από το Covid-19 και είναι επικίνδυνη για την υγεία».
  6. Η χρήση των δικτύων 5G αυξάνει τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό: ΜΥΘΟΣ
    «Οι ιοί δεν μπορούν να μεταφερθούν με ραδιοκύματα / δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η Covid-19 εξαπλώνεται σε πολλές χώρες που δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G», αναφέρει ο Οργανισμός. «Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη τους».
  7. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο προστατεύουν από τον κορωνοϊό: ΜΥΘΟΣ
    «Μπορείτε να κολλήσετε τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός», δηλώνει ο ΠΟΥ. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ζεστός ή ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό».
  8. Άτομα θετικά στον ιό μπορεί να τον έχουν για το υπόλοιπο της ζωής τους: ΜΥΘΟΣ
    Το θετικό τεστ στον κορανοϊό δεν σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί για μια ζωή, αναφέρει ο ΠΟΥ: «Οι περισσότεροι άνθρωποι με Covid-19 μπορούν να αναρρώσουν και να εξαλείψουν τον ιό από το σώμα τους», λέει ο Οργανισμός.
  9. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό: ΑΛΗΘΕΙΑ
    Ενώ πιστεύεται ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν σε σχέση με τους ενήλικες και είναι πιο πιθανό να περάσουν την Covid-19 ήπια, ο ιός μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, τονίζει ο ΠΟΥ.