Οι αξιωματούχοι υγείας της Νέας Υόρκης δεν κατέγραψαν νέους θανάτους από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών το προηγούμενο Σάββατο – είναι η πρώτη φορά που η πόλη δεν έχει καταγράψει θάνατο από Covid-19 από τις 13 Μαρτίου.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένοι θάνατοι ούτε την προηγούμενη ημέρα, αν και δύο θάνατοι ήταν «πιθανά» κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο πολιτείας αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι την Κυριακή, όμως όχι στην πόλη.

Παρόλα αυτά, οι τοπικοί αξιωματούχοι υγείας ήταν ενθουσιασμένοι με την εξέλιξη: «Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει χάσει 23.383 ψυχές σε αυτήν την πανδημία. Αλλά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, δεν χάσαμε κανένα σήμερα», έγραψε ο Mark Levine, μέλος του δημοτικού συμβουλίου σε δημοσίευση στο Twitter το απόγευμα της Κυριακής. «Θα υπάρξει περισσότερος πόνος και σκληρή δουλειά μπροστά. Αλλά κάναμε κάτι εξαιρετικό», συμπλήρωσε.

Ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην πόλη καταγράφηκε στις 7 Απριλίου, με 597 επιβεβαιωμένους και 216 πιθανούς θανάτους. Οι ημερήσιοι θάνατοι από Covid-19 συνεχίστηκαν αλλά μειώθηκαν σε μονοψήφια νούμερα τις τελευταίες ημέρες.

«Με τα κρούσματα να αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε την προσοχή μας ακόμα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε τον ιό μαζί», δήλωσε η Avery Cohen, εκπρόσωπος Τύπου του δημαρχείου της Νέας Υόρκης.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες πολιτείες θα μπορούσε να σημαίνει εκ νέου έξαρξη των κρουσμάτων και στη Νέα Υόρκη, οπότε οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, η κοινωνικής αποστασιοποίηση και το σχολαστικό, τακτικό πλύσιμο των χεριών τους, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andrew Cuomo.

«Οι σημερινοί αριθμοί παραμένουν χαμηλοί και σταθεροί, αλλά εναπόκειται σε εμάς να τους διατηρήσουμε έτσι», συμπλήρωσε.

Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αύξησαν τις κλίνες εντατική θεραπείας κατά την έξαρση της πανδημίας και σκοπεύουν να τις διατηρήσουν για την περίπτωση ενός δεύτερου κύματος του ιού. Τα γηροκομεία έχουν επίσης δημιουργήσει ειδικές πτέρυγες για όσους κολλήσουν τον ιό και υποχρεούνται να υποβάλλουν σε τεστ το προσωπικό κάθε εβδομάδα.