Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Rosalind Franklin του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χρησιμοποιήσει ειδικά τροποποιημένα αντισώματα των λάμα, για να δημιουργήσουν μια θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού κατά του νέου κορωνοϊού.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων του λάμα θα μπορούσε να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές σε μερικούς μήνες, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Structural and Molecular Biology.

Η θεραπεία βασίζεται στα αντισώματα των λάμα, τα οποία είναι σχετικά μικρά και πολύ πιο απλά δομημένα από τα αντισώματα στο αίμα μας. Το μέγεθος και η δομή τους επιτρέπουν να «επανασχεδιαστούν» στο εργαστήριο.

Ο καθηγητής James Naismith, διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin και κύριος ερευνητής περιέγραψε την τεχνική ως παρόμοια με την κατασκευή ενός κλειδιού που ταιριάζει στην «κλειδαριά» του κορωνοϊού: «Με τα αντισώματα του λάμα, έχουμε ένα κλειδί που δεν ταιριάζει απόλυτα – θα μπει στην κλειδαριά αλλά δεν θα την ξεκλειδώσει. Παίρνουμε λοιπόν αυτό το κλειδί και χρησιμοποιούμε τη μοριακή βιολογία για να το λειάνουμε, μέχρι να κατασκευάσουμε ένα κλειδί που ταιριάζει».

Τα αντισώματα είναι μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που ουσιαστικά μεταμορφώνονται ως αντίδραση σε έναν ιό ή βακτήριο που εισβάλλει στον οργανισμό: «Έτσι, εάν μολυνθείτε ξανά», εξήγησε ο καθηγητής Naismith, «το σώμα σας ξέρει πώς να καταστρέψει τον ιό»

Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας ενισχύει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός άρρωστου ατόμου με αντισώματα που έχουν ήδη προσαρμοστεί στον ιό. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το ήδη γεμάτο αντισώματα αίμα, που λαμβάνεται από άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον κορωνοϊό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Αλλά το βασικό πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας που προέρχεται από τα λάμα είναι ότι οι επιστήμονες μπορούν να δημιουργούν αντισώματα ειδικά για τον κορωνοϊό κατά παραγγελία.

Το μικρό επανασχεδιασμένο τμήμα του αντισώματος του λάμα λέγεται νανοσωματίδιο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Naismith: «Στο εργαστήριο, μπορούμε να κατασκευάσουμε νανοσωματίδια που σκοτώνουν τον ιό με εξαιρετική επιτυχία». Τα νανοσωματίδια το πετυχαίνουν δεσμευόμενα σε αυτό που είναι γνωστό ως «ακίδα πρωτεΐνης» στο εξωτερικό περίβλημα του ιού. Η απενεργοποίηση αυτής της ακίδας εμποδίζει τον ιό να αποκτήσει πρόσβαση στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ομάδα στοχεύει να τεστάρει τη θεραπεία σε δοκιμές σε ζώα αυτό το καλοκαίρι, με σκοπό να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές αργότερα μέσα στο έτος.