Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση του αριθμού των παιδιών που εμβολιάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η πτώση της ανοσοποίησης κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους είναι η πρώτη εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Ghebreyesus, δήλωσε ότι τα εμβόλια είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι ο πόνος και οι θάνατοι που προκαλούνται στα παιδιά που δεν εμβολιάζονται θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιοι αυτών που προκαλούνται από τον νέο κορωνοϊό.
Τα προγράμματα ανοσοποίησης μέσω εμβολιασμού στα τρία τέταρτα των περισσοτέρων από τις 80 χώρες που συμμετείχαν σε έρευνα του ΟΗΕ έχουν διακοπεί, όπως ανέφεραν η UNICEF και ο ΠΟΥ. Η διακοπή των προγραμμάτων συνδέεται με την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τους περιορισμούς των μετακινήσεων, τα χαμηλά επίπεδα επάνδρωσης στον τομέα της υγείας και την απροθυμία των εργαζομένων να βγουν από το σπίτι τους εν μέσω της πανδημίας.
Μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 30 εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς είχαν ακυρωθεί ή κινδύνευαν να ακυρωθούν.
Τα κρούσματα ιλαράς είχαν ήδη αυξηθεί πριν από την επιδημία της πανδημίας, με 10 εκατομμύρια άτομα μολυσμένα το 2018 και 140.000 θανάτους – τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Η επικεφαλής της UNICEF, Henrietta Fore, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός έχει μετατρέψει εμβολιασμούς ρουτίνα σε «τρομακτική πρόκληση»: «Πρέπει να αποτρέψουμε μια περαιτέρω μείωση των εμβολιασμών… προτού απειληθούν οι ζωές παιδιών από άλλες ασθένειες. Δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε μια κρίση υγείας με μια άλλη».
Η διακοπή των εμβολιασμών είναι εξαιρετικά άσχημα νέα, ιδιαίτερα για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου: Υπολογίζεται ότι οι εμβολιασμοί σώζουν έως και 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο, προστατεύοντας τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού της UNICEF απευθύνεται ειδικά σε παιδιά που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να έχουν καλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, αλλά παρόλο που τα εμβόλια προστατεύουν τώρα περισσότερα παιδιά από ποτέ, εκτιμάται ότι περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσε να αποτρέψει ο κατάλληλος εμβολιασμός.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταναλώσει τεράστιους πόρους για την υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει επικεντρωθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της νόσου Covid-19. Το αποτέλεσμα είναι ασθένειες όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα και η χολέρα να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες.