Η Νότια Αφρική εφαρμόζει νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης απαγόρευσης των πωλήσεων αλκοόλ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι πλέον υποχρεωτική.

Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ θα μειώσει την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στη χώρα υπερβαίνουν τις 250.000.

Οι θάνατοι από κορωνοϊό έχουν επίσης αυξηθεί σε περισσότερους από 4.000 και οι επίσημες προβλέψεις εκτιμούν ότι αυτό το νούμερο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 50.000 έως το τέλος του έτους.

Η Νότια Αφρική παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στη Μαύρη Ήπειρο και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σημείωσε την υψηλότερη αύξηση ημερησίων κρουσμάτων. Σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στο Γκάουτενγκ, μια επαρχία που παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας.

Σε δημόσια ομιλία, ο κ. Ramaphosa αναγνώρισε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, αλλά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που δρουν «χωρίς καμία ευθύνη, χωρίς να σέβονται και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον». «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάνουν πάρτι, πίνουν και κυκλοφορούν σε μέρη με πολυκοσμία χωρίς να φορούν μάσκες», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Ramaphosa είπε ότι τα νέα μέτρα εισάγονται για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί έως τις 15 Αυγούστου. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 04:00.

Παρότι έχουν διατεθεί 28.000 νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με Covid-19, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη περισσότερων από 12.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την άρση μιας άλλης τρίμηνης απαγόρευσης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι καυγάδες μεταξύ μεθυσμένων, να μειωθεί η ενδοοικογενειακή βία και να εξαλειφθεί η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ τα σαββατοκύριακα, που είναι διαδεδομένο φαινόμενο σε όλη τη Νότια Αφρική.

Οι γιατροί και η αστυνομία ανέφεραν ότι η προηγούμενη απαγόρευση συνέβαλε στην απότομη πτώση εισαγωγών στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Αλλά οι ζυθοποιοί και οινοπαραγωγοί της χώρας παραπονέθηκαν για τη μείωση των πωλήσεών τους.