Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα θερμικής καταπόνησης – μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει το «κλείσιμο» οργάνων του σώματος.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες που κάνουν δουλειές που τους εκθέτουν σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνθήκες, όπως αγροτικές εργασίες σε ανοιχτούς χώρους ή σε κλειστούς χώρους όπως εργοστάσια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει τις πιθανότητες τα καλοκαίρια να γίνουν «πολύ ζεστά για τους ανθρώπους».

Τι είναι η θερμική καταπόνηση;
Με αυτό τον όρο περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να ψυχθεί σωστά, οπότε η θερμοκρασία του συνεχίζει να αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα και τα βασικά όργανα μπορεί να αρχίσουν να σταματούν να λειτουργούν. Συμβαίνει όταν η κύρια τεχνική για να απαλλαγούμε από την υπερβολική θερμότητα -η εξάτμιση του ιδρώτα στο δέρμα- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, επειδή η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και ο αέρας έχει πολύ υγρασία.

Σύμφωνα με τη Δρ Rebecca Lucas, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τα συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν από λιποθυμία και αποπροσανατολισμό, έως μυϊκές κράμπες και προβλήματα στη λειτουργία εντέρου και νεφρών.

Καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις μέσες θερμοκρασίες παγκοσμίως, είναι πιο πιθανή η ύπαρξη έντονης υγρασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εκτίθενται σε αυτόν τον επικίνδυνο συνδυασμό θερμότητας και υγρασίας.

Ο καθηγητής Richard Betts εξηγεί τους κινδύνους για εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να εργάζονται υπό συνθήκες ακραίας θερμότητας και υψηλής υγρασίας: «Οι άνθρωποι έχουμε εξελιχθεί για να ζούμε σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, οπότε είναι σαφές ότι εάν συνεχίσουμε να προκαλούμε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, αργά ή γρήγορα στα πιο καυτά μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να επικρατούν συνθήκες που είναι απλά πολύ ζεστές για εμάς».

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, προειδοποίησε ότι η θερμική καταπόνηση θα μπορούσε να επηρεάζει έως και 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έως το 2100 – τέσσερις φορές περισσότερους από ό, τι σήμερα.

Για να αντιμετωπίσουν τη θερμική καταπόνηση οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν άφθονο νερό προτού ξεκινήσουν να δουλεύουν, να κάνουν τακτικά διαλείμματα και να πίνουν ξανά πολύ νερό όταν ξεκουράζονται.