Παρότι οι λοιμώξεις από τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται, μια νέα μελέτη προσφέρει ένα καλό νέο: Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19 είναι πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν τώρα σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες.

Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι για ασθενείς με Covid-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη από την έναρξη της πανδημίας, όπως αναφέρουν ερευνητές.

Συνολικά, οι θάνατοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου σε 42% μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Αυτό μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες ζωές που σώζονται και «μπορεί να αντικατοπτρίζει την ταχεία μάθηση αντιμετώπισης του ιού που έχει πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Tim Cook, γιατρό και σύμβουλο εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, το ότι πεθαίνουν λιγότεροι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς με Covid-19, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε μπροστά στην απειλή του νέου κορωνοϊού, ανέφεραν οι ειδικοί: «Οποιαδήποτε επιτυχημένη θεραπεία, όταν δεν συνδυάζεται με σωστά μέτρα δημόσιας υγείας για τη διατήρηση των νέων κρουσμάτων κάτω από το όριο των υπαρχόντων πόρων υγειονομικής περίθαλψης, θα εξαλείψει τυχόν κέρδη που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες κατακλύζοντας τις ΜΕΘ», τόνισε ο Δρ Eric Cioe Pena, διευθυντής στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση των ερευνητών βασίστηκε σε ανάλυση 24 μελετών από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς. Όλες οι μελέτες επικεντρώθηκαν στους θανάτους σε ΜΕΘ μεταξύ ενηλίκων που μάχονται με την Covid-19 και είχαν δημοσιευθεί έως τις 31 Μαΐου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης δεν βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Anesthesia. Ωστόσο, κάτι πρέπει να έχει αλλάξει: πέρα από όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με το ποιες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της Covid-19, «μπορεί επίσης να έχουν αλλάξει τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της πίεση στις ΜΕΘ από τις αρχές της πανδημίας», δήλωσε ο Δρ Cook.

«Το σημαντικό μήνυμα, ωστόσο, είναι ότι καθώς η πανδημία εξελίσσεται και όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται, η επιβίωση των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ με Covid-19 έχει βελτιωθεί σημαντικά», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πάντως, είναι πολύ νωρίς για συγχαρητήρια. Όπως σημείωσε η ομάδα του Δρ Cook, ακόμη και περίπου στο 42%, το ποσοστό θνησιμότητας για ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που μάχονται με άλλες ιογενείς πνευμονίες (22%).