Το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη φαρμακευτική AstraZeneca φαίνεται ότι είναι ασφαλές για χρήση και ότι εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσει τον ιό.
Η κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 1.077 άτομα έδειξε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν θα είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία.
Για να το μάθουμε θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμών που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το εμβόλιο –με την κωδική ονομασία ChAdOx1 nCoV-19- αναπτύχθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα. Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ώστε, πρώτον, να μην προκαλεί λοίμωξη σε ανθρώπους, αλλά και για να μοιάζει περισσότερο με τον νέο κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες έκαναν την τροποποίηση μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού -το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρά μας- στο εμβόλιο που ανέπτυξαν. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορωνοϊό, οδηγώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πώς να τον αντιμετωπίζει.
Μεγάλο μέρος της προσοχής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέχρι στιγμής αφορά τα αντισώματα, όμως αυτά είναι μόνο ένα μέρος της ανοσοποιητικής μας άμυνας. Τα αντισώματα είναι μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και κολλούν στην επιφάνεια των ιών, ώστε να τους εξουδετερώσουν.
Από την άλλη, τα Τ-κύτταρα -ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων- βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια από τα κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί και να τα καταστρέφουν.
Σχεδόν όλα τα αποτελεσματικά εμβόλια προκαλούν απόκριση τόσο αντισωμάτων, όσο και Τ-κυττάρων. Στο νέο εμβόλιο τα επίπεδα των κυττάρων Τ κορυφώθηκαν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώθηκαν μετά από 28 ημέρες. Η δοκιμή ωστόσο δεν διήρκεσε αρκετό καιρό για να υπάρχουν στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη ανοσία.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά έχει κάποιες παρενέργειες, όχι πάντως επικίνδυνες: το 70% των ατόμων που συμμετείχαν στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα με παρακεταμόλη.
Η καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα αφήνουν πολλές υποσχέσεις».