Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 70.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί δύο συνεχόμενες ημέρες, εμφανίζοντας έναν συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Περισσότερα από 77.000 κρούσματα αναφέρθηκαν την Πέμπτη και περισσότερα από 71.000 την Παρασκευή – το Σαββάτο ήταν περίπου 64.000, ενώ για τις επόμενες μέρες δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και περισσότερους από 140.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Σε όλο τον κόσμο, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 14 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 600.000 θάνατοι.

Οι πολιτείες στα νότια και δυτικά της χώρας συνεχίζουν να αναφέρουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και 19 πολιτείες κατέγραψαν αριθμούς ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται όπως και οι θάνατοι έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται. Αρκετές πολιτείες έχουν αναφέρει ότι τα νοσοκομεία τους βρίσκονται κοντά στα όρια των δυνατοτήτων τους για περίθαλψη.

«Η εξάπλωση του ιού δεν σταματάει και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Δρ Andy Wilhelm που εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή.

Αυτή τη στιγμή, 18 πολιτείες βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη», που σημαίνει ότι έχουν περισσότερα από 100 νέα κρούσματα καθημερινά ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με ένα έγγραφο που εκπονήθηκε για την Ομάδα Εργασίας του Λευκού Οίκου για τον Κορωνοϊό και το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.

Ταυτόχρονα, οι πολιτείες που πλήγηκαν σοβαρά στην αρχή της πανδημίας αναφέρουν καλά νέα: Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 έχουν πέσει στον χαμηλότερο αριθμό από τις αρχές Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo μόλις 743 άτομα βρίσκονταν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό το Σάββατο.

«Καθώς η Νέα Υόρκη συνεχίζει να δείχνει πρόοδο στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19 με χαμηλό αριθμό νοσηλευομένων και χαμηλό ποσοστό νέων κρουσμάτων, παραμένουμε ανήσυχοι από την άνοδο των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος της χώρας και τον κίνδυνο έλλειψης συμμόρφωσης στα μέτρα, καθώς η πολιτεία επιδιώκει σταδιακό άνοιγμα με βάση τα δεδομένα», δήλωσε ο κυβερνήτης.