Τα lockdown βοήθησαν στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 σε χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιπλέον, και οι υπόλοιποι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας, συνδέονται με μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMJ, βασίστηκαν σε δεδομένα από 149 χώρες. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται να επιβάλουν νέα ή να άρουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Nazrul Islam, ερευνητής ειδικός στην ιατρική στατιστική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Αυτός και η ομάδα του συνέκριναν νέα κρούσματα Covid-19 πριν και έως και 30 ημέρες μετά την εισαγωγή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ο περιορισμός μεγάλων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο σχολείων, χώρων εργασίας και δημόσιων συγκοινωνιών.
Κατά μέσο όρο, τέτοια μέτρα εφαρμόστηκαν εννέα ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα Covid-19. Ωστόσο, ορισμένες χώρες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή μέτρων, όπως η Ταϊλάνδη (58 ημέρες), η Αυστραλία (51 ημέρες), ο Καναδάς (46 ημέρες) και η Σρι Λάνκα και το Ηνωμένο Βασίλειο (45 ημέρες). Η Φινλανδία και η Μαλαισία πήραν μέτρα μετά από 42 ημέρες, ενώ η Καμπότζη, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν μετά από 40 ημέρες.
Η εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης συσχετίστηκε με συνολική μέση μείωση κατά 13% της συχνότητας εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σε συνδυασμό, οι περιορισμοί στις μαζικές συγκεντρώσεις και το κλείσιμο σχολείων και των χώρων εργασίας φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, ο περιορισμός των δημόσιων συγκοινωνιών όταν εφαρμόζονταν τα άλλα μέτρα δεν συσχετίστηκε με επιπλέον μείωση των κρουσμάτων, πιθανώς επειδή λιγότερα άτομα χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η μελέτη παρέχει σημαντικές πρώιμες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στον έλεγχο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έγραψε ο έτερος συν-συγγραφέας Thomas May, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.