Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και εφιστά την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί ότι έχουν ατονήσει τα μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθεί.
Ο ΙΣΑ ζητά τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επαγγελματίες των διαφόρων κλάδων να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα με εντολή του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη αυξάνεται ο αριθμός των τα ημερησίων διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Όλοι μαζί πετύχαμε κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα να αναχαιτίσουμε την επιδημία και δείξαμε τη δυναμική που έχουμε ως λαός . Ωστόσο ο αόρατος εχθρός παραμένει και εξακολουθεί να μας απειλεί .Με την ίδια αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα πρέπει να συνεχίσουμε . Η παραμέληση των μέτρων προστασίας θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό μας ,τους αγαπημένους μας και την κοινωνία. Με συλλογική και ατομική υπευθυνότητα θα δώσουμε τη μάχη για να παραμείνει η χώρα μας ασφαλής».
Παράλληλα, με νέες σημαντικές δράσεις συνεχίζεται το Στρατηγικό Σχέδιο που έχει αναπτύξει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, με στόχο τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στην επιδημία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2.000 διαγνωστικά τεστ από τις Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, ενώ το Τηλεφωνικό Κέντρο για τον Κορωνοιό έχει δεχθεί πάνω από 90.000 κλήσεις πολιτών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν βρέθηκε κανένα θετικό δείγμα σε ευαίσθητες δομές, όπως είναι γηροκομεία ορφανοτροφεία κ.τ.λ.
Ειδικότερα, από το διάστημα 16/3/20 μέχρι 16/7/20 απαντήθηκαν 68.436 κλήσεις. Το 88% από αυτές ήταν από το Νομό Αττικής, το 3% από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες ήταν από άλλες περιοχές (Ηράκλειο, Εύβοια, Αχαΐα). Το 53,3 % αφορούσε ζητήματα κοινωνικής παρέμβασης, το 33,4% οδηγίες για ιατρικά θέματα σχετικά με την πανδημία και το 10,2% για ψυχολογική υποστήριξη.