Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αλλάζει τη στάση του όσον αφορά τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά και στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας από το κοινό σε δημόσιους χώρους που δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στο παρελθόν, ο Trump είχε ισχυριστεί ότι ο κοροναϊός «πεθαίνει» και «εξαφανίζεται». Ωστόσο, μιλώντας στην πρώτη επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τον ιό από τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος είπε: «Ορισμένες περιοχές της χώρας μας τα πάνε πολύ καλά, άλλες τα πηγαίνουν λιγότερο καλά. Δυστυχώς, η κατάσταση με την πανδημία θα επιδεινωθεί πρώτα, προτού βελτιωθεί, κάτι που δεν μου αρέσει να λέω για τα πράγματα, αλλά έτσι είναι».

Ο Trump είπε ότι πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις βοηθήσει.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε επίσης τακτική και για τη χρήση μάσκας από το κοινό. Όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέτρεψε το κοινό να φοράει μάσκες προσώπου τον Απρίλιο, ο Trump δήλωσε ότι ίδιος δεν θα φορέσει – δεν το έκανε ακόμα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκε με μάσκα και στην ενημέρωση μίλησε ξεκάθαρα υπέρ της χρήσης μάσκας από το κοινό.

«Πάρτε μια μάσκα. Είτε σας αρέσει να φοράτε μάσκα είτε όχι, έχουν αντίκτυπο. Και χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε. Είπε ότι αν βρισκόταν σε ασανσέρ με την προσωπική του ασφάλεια, θα φορούσε μάσκα. Αν και δεν φορούσε μάσκα όταν μιλούσε, σε ένα σημείο έβγαλε μια μάσκα από την τσέπη του και είπε: «Όταν μπορείτε, χρησιμοποιήστε τη μάσκα… Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη μάσκα».

Ο Πρόεδρος κάλεσε συγκεκριμένα τους νέους Αμερικανούς να φορούν μάσκες όταν δεν μπορούν να εφαρμόσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, σημειώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται τώρα στην ηλικιακή ομάδα 18-35.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν για δύο συνεχόμενες ημέρες πάνω από 1.000 νεκροί, ενώ τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τις 60.000 καθημερινά εδώ και εννέα συνεχόμενες ημέρες.