Οι περιοχές που βλέπουν αύξηση στα κρούσματα της Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, θα πρέπει να λάβουν τρία μέτρα για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού, ανέφεραν ειδικοί του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ: Να προχωρήσουν σε κλείσιμο των μπαρ και στον περιορισμό της πληρότητας στα εστιατόρια, να κάνουν συστάσεις στους κατοίκους να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τουλάχιστον το 90% των ανθρώπων να πειστούν να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

«Ξέρουμε τι να κάνουμε για να σταματήσουμε την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Δρ Brett Girroir, υφυπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Δρ Giroir είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 από συγκεκριμένες εστίες μόλυνσης, ιχνηλατήθηκαν σε μπαρ: «Γνωρίζουμε ότι 50, 60, 70% των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές εντοπίζονται σε ένα συγκεκριμένο μπαρ και στη δευτερεύουσα εξάπλωση από εκεί. Η παραμονή σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η τέλεια συνταγή για εξάπλωση του ιού», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι μπαρ και εστιατόρια με καθίσματα σε εξωτερικό χώρο και κατάλληλη απόσταση μεταξύ των θαμώνων είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση: «Αυτά είναι πιθανότατα πολύ ασφαλή», είπε.

Σε περιοχές με πολλά κρούσματα, ο Δρ Giroir είπε ότι «η αποφυγή του συνωστισμού και των πληθών κόσμου είναι πολύ, πολύ σημαντική». Τέλος, σημείωσε ότι «χρειάζεται σχεδόν το 90% των ανθρώπων να φορούν μάσκες δημόσια, όταν αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα».

Εάν οι κοινότητες που πλήττονται από τον ιό μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά αυτά τα τρία μέτρα, «τα επιδημιολογικά μας μοντέλα δείχνουν ότι θα είναι πραγματικά τόσο καλά, όσο το lockdown».

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας περιέγραψαν επίσης το σχέδιό τους για επί τόπου τεστ από ειδικές ομάδες σε κάθε οίκο ευγηρίας της χώρας – στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 15.400 συνολικά. Αυτή η τακτική θα επέτρεπε να αυξηθούν δραματικά οι αριθμοί των τεστ στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό. Η ιδέα είναι να εξετάζονται όλοι κάθε εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, έτσι ώστε όσοι έχουν λοίμωξη να μπορούν να απομονωθούν εγκαίρως και να μειωθούν τα κρούσματα της Covid-19.