Το στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα άτομα που ασθενούν σοβαρά με Covid-19. Τώρα, μια νέα έκθεση δείχνει ότι και άλλα παρόμοια φάρμακα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά στους σωστούς ασθενείς.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια ανασκόπηση της πρακτικής εμπειρίας ενός νοσοκομείου και όχι από μια κλινική δοκιμή. Έτσι, οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.

Ωστόσο, η έκθεση δείχνει ότι μια κατηγορία φθηνών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια –συμπεριλαμβανομένης της δεξαμεθαζόνης- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Covid-19.

Τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν και ποιοι όχι.

Ερευνητές στο νοσοκομείο Montefiore Medical Center της Νέας Υόρκης εξέτασαν περισσότερους από 1.800 ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν στο νοσοκομείο τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου. Από αυτούς, 140 έλαβαν ένα στεροειδές εντός δύο ημερών. Ορισμένοι έλαβαν θεραπεία με δεξαμεθαζόνη, αλλά οι περισσότεροι έλαβαν ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται πρεδνιζόνη.

Με μια πρώτη ματιά, οι ασθενείς που έλαβαν στεροειδή δεν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να χρειαστούν αναπνευστήρα. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε μια κρίσιμη διαφορά: Μεταξύ των ασθενών με σημάδια ευρείας φλεγμονής στο σώμα, η θεραπεία με στεροειδή μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή ανάγκης για αναπνευστήρα κατά 77%. Αντίθετα, τα φάρμακα φαίνεται να αύξησαν τον κίνδυνο για τους ασθενείς που δεν είχαν ενδείξεις φλεγμονής, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Δρ Randy Cron, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, οι διαπιστώσεις αυτές ταιριάζουν με όσα γνωρίζουμε για τη νόσο: πιστεύεται ότι μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της Covid-19 προκαλούνται συχνά όχι από τον ίδιο τον ιό, αλλά από μια μαζική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που πλημμυρίζει το σώμα με πρωτεΐνες (κυτοκίνες ή κυτταροκίνες) οι οποίες προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρα βλάβη στα όργανα.

Τα στεροειδή φάρμακα όπως η δεξαμεθαζόνη και η πρεδνιζόνη -τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα- έχουν νόημα σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον Δρ Cron. Αλλά εάν ένας ασθενής με Covid-19 δεν έχει σοβαρή συστηματική φλεγμονή, ένα στεροειδές μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τον ιό.

Κλινική δοκιμή που εξέτασε τη χρήση δεξαμεθαζόνη διαπίστωσε ότι ωφελήθηκαν από τη χρήση της μόνο ορισμένοι νοσηλευόμενοι – αυτοί ήταν αρκετά άρρωστοι ώστε να χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανικό αναπνευστήρα. Το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από το ένα πέμπτο στο ένα τρίτο. Αλλά όταν οι ασθενείς στο νοσοκομείο δεν χρειαζόταν αναπνευστική υποστήριξη, το φάρμακο δεν βοήθησε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουλίου στο Journal of Hospital Medicine.