Το Facebook «έκλεισε» ένα από τα μεγαλύτερα group κατά της χρήσης μάσκας –με την ονομασία «Unmasking America»- εξαιτίας παραβίασης της πολιτικής της δημοφιλούς πλατφόρμας κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τη νόσο Covid-19 και τον κορωνοϊό.

Το Facebook έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό σε όλες τις εφαρμογές του, όπως το Messenger, το Instagram και το WhatsApp, αλλά και να απαγορεύσει τις διαφημίσεις για μάσκες προσώπου, απολυμαντικό χεριών και τεστ για τον ιό που προβάλλουν ψεύτικους ισχυρισμούς, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την ανησυχία του κόσμου.

«Έχουμε σαφείς πολιτικές κατά της προώθησης παραπληροφόρησης που βλάπτει για τον κορωνοϊό και καταργήσαμε αυτήν την ομάδα, ενώ εξετάζουμε τις άλλες», δήλωσε ο Dami Oyefeso, εκπρόσωπος του Facebook.

Στο Facebook υπάρχουν δεκάδες group κατά της χρήσης μάσκας και το «Unmasking America» είχε περισσότερα από 9.000 μέλη. Αρκετά post είχαν εμφανιστεί με ψευδείς ισχυρισμούς ότι οι μάσκες εμποδίζουν τη ροή οξυγόνου και ότι δημιουργούν αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες. Πολλά μέλη ρώτησαν τρόπους για να πάρουν εξαίρεση από την υποχρεωτική σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση μάσκας προσώπου.

Αρκετά post περιελάμβαναν μια «Κάρτα Εξαίρεσης από Μάσκα Προσώπου» από το «Freedom to Breathe Agency» (Υπηρεσία Ελευθερίας στην Αναπνοή). Φυσικά, δεν υπάρχει καμία τέτοια υπηρεσία –στις ΗΠΑ ή αλλού- και φυσικά δεν έχει καμία αξία.

Τον Απρίλιο, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα προσθέτει μια προειδοποιητική επισήμανση σε αναρτήσεις με ψεύτικες πληροφορίες για τον κορωνοϊό. Τον Μάιο σημείωσε ότι ανεξάρτητοι συνεργάτες της εταιρείας που ελέγχουν στοιχεία (fact-checking partners) είχαν επισημάνει ανάλογα 50 εκατομμύρια posts και 7.500 άρθρα. Η εταιρεία έχει επίσης αφαιρέσει 2,5 εκατομμύρια posts παραπλανητικού περιεχομένου σχετικά με την πώληση μασκών, απολυμαντικών χεριών και τεστ για τον κορωνοϊό.