Τα εμβόλια παραμένουν ένας «εξαιρετικά ασφαλής» τρόπος για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, χάρη σε ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειάς που συνεχίζεται ακόμη και μετά την έγκριση για χρήση, δείχνει μια νέα μελέτη.

Η συνεχής παρακολούθηση της ασφάλειάς τους οδήγησε σε αλλαγές στις ετικέτες που σχετίζονται με την ασφάλεια σε 25 από τα 57 εμβόλια που εγκρίθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε μια περίοδο δύο δεκαετιών –αλλαγές που κυρίως σχετόζονται με την επίδραση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ατόμων, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ, που δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στο Annals of Internal Medicine.

«Αυτή η μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη για την ασφάλεια των εμβολίων μετά την έγκρισή τους για κυκλοφορία που έχει δημοσιευθεί και δείχνει ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς οι τρέχουσες διαδικασίες έγκρισης και παρακολούθησης εμβολίων είναι ισχυρές και αποτελεσματικές», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Daniel Shepshelovich, της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Η διστακτικότητα ορισμένων να εμβολιαστούν έχει επισημανθεί ως πιθανό πρόβλημα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19, με ορισμένους ειδικούς να ανησυχούν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι απλώς δεν θα κάνουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού ακόμα και αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Η τρέχουσα πανδημία μας κάνει να εκτιμούμε περαιτέρω τη σημασία των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά των μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο παιδίατρος Δρ Daniel Mackey: «Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για να δημιουργήσει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία θα βασιστούμε σε ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου ανεπιθύμητων ενεργειών για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα είναι ασφαλή».

Για τη μελέτη, ο Δρ Shepshelovich και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την πρόοδο 57 εμβολίων που εγκρίθηκαν από την FDA μεταξύ Ιανουαρίου 1996 και Δεκεμβρίου 2015. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 25 από τα εμβόλια είχαν συνολικά 58 αλλαγές στην ετικέτα που σχετίζονταν με την ασφάλεια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την έγκρισή τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο των αλλαγών στην ετικέτα αφορούσε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που βρέθηκαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας που σχετίζονταν με συγκεκριμένα εμβόλια – για παράδειγμα, ασθενείς με ανοσοκαταστολή, έγκυες γυναίκες ή πρόωρα βρέφη, όπως δήλωσε ο Δρ Shepshelovich.

Ένα 22% των αλλαγών στην ετικέτα περιελάμβανε αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια: οι περισσότερες από αυτές τις αλλεργίες σχετίζονταν με το λατέξ που χρησιμοποιείται στη συσκευασία των εμβολίων.

Μόνο ένα εμβόλιο αποσύρθηκε από την αγορά, ένα εμβόλιο κατά του ροταϊού που αύξανε τον κίνδυνο εντερικής απόφραξης, όπως βρήκαν ερευνητές.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης βρέθηκαν να έχουν τα λιγότερα προβλήματα ασφάλειας μετά την έγκριση, με μόνο 3 από τα 21 εμβόλια γρίπης να απαιτούν κάποια αλλαγή στην ετικέτα τους.

«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διστακτικά τα εμβόλια να δουν ότι υπάρχουν ισχυρές μελέτες που υποστηρίζουν την ασφάλεια της χρήσης εμβολίων», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Τα εμβόλια ελέγχονται αυστηρά, και ακόμη και μετά την έγκρισή τους συνεχίζουμε να ελέγχουμε την ασφάλειά τους».