Ένα στα τρία παιδιά παγκοσμίως θα μπορούσε να έχει εκτεθεί σε μόλυβδο, ο οποίος είναι δηλητηριώδης και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη, σύμφωνα με έρευνα για τον κίνδυνο έκθεσης.

Η UNICEF ​​και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Pure Earth εκτιμούν ότι επηρεάζονται περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά, με τα περισσότερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η Νότια Ασία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου.

Οι ανεπαρκώς ανακυκλωμένες μπαταρίες μολύβδου, τα ηλεκτρονικά απόβλητα, η εξόρυξη μολύβδου και τα χρώματα είναι οι κύριες πηγές δηλητηρίασης, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα ευρήματά τους βασίστηκαν κυρίως σε δεδομένα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, το οποίο έλαβε αποτελέσματα εξετάσεων αίματος από δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

«Τα οχήματα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν τριπλασιαστεί από το 2000 και αυτό οδήγησε σε αύξηση της ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος, συχνά με μη ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Δρ Nicholas Rees, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Περίπου το 85% του συνολικού μολύβδου που χρησιμοποιείται στον κόσμο προορίζεται για την παραγωγή τέτοιων μπαταριών και η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από ανακυκλωμένες μπαταρίες αυτοκινήτων. «Ως αποτέλεσμα, έως και οι μισές από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος καταλήγουν στην άτυπη οικονομία», αναφέρει η έκθεση.

«Οι μη ελεγχόμενες και συχνά παράνομες επιχειρήσεις ανακύκλωσης σπάνε τις θήκες των μπαταριών, χύνοντας οξύ και σκόνη μολύβδου στο έδαφος και υπάρχει μυρωδιά μολύβδου σε υπαίθριους φούρνους που εκλύουν τοξικούς καπνούς και σκόνη που μολύνουν τις γύρω γειτονιές».

Οι ειδικοί λένε ότι η πρόσληψη τροφής, νερού και αέρα από τα παιδιά είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή των ενηλίκων, εάν συγκριθεί η αναλογία σωματικού βάρους: «Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο από αυτήν την ισχυρή νευροτοξίνη εάν έχει διαλυθεί στο έδαφος και το νερό ή έχει εξαπλωθεί στον αέρα όπου βρίσκεται το παιδί», εξηγεί η έκθεση.

Προσθέτει ότι τα μωρά και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, επειδή ο εγκέφαλός τους μπορεί να υποστεί βλάβη προτού ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, οδηγώντας σε δια βίου νευρολογικά, γνωστικά και σωματικά προβλήματα: «Ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που, ακόμη και με χαμηλού επιπέδου έκθεση, σχετίζεται με μείωση του IQ, διάσπαση προσοχής και πιθανά βίαιη -ακόμη και εγκληματική- συμπεριφορά αργότερα στη ζωή».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ινδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό -περισσότερα από 275 εκατομμύρια παιδιά- με επίπεδα μολύβδου στο αίμα άνω των πέντε μικρογραμμαρίων ανά δέκατο του λίτρου. Ειδικά τα παιδιά που ζουν σε εργαστήρια ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου- οξέος ή κοντά σε αυτά στην Ινδία, βρέθηκε να έχουν επίπεδα μολύβδου έως και 190 μικρογραμμάρια ανά δέκατο του λίτρου.