Η πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας, η οποία πλήττεται σοβαρά από τον νέο κορωνοϊό, κατέγραψε ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων, προκαλώντας ανησυχίες ότι το lockdown των έξι εβδομάδων στην πρωτεύουσά της, τη Μελβούρνη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι αποτελεσματικό.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν 13 νέους θανάτους και 723 νέα κρούσματα την Πέμπτη – ένα άλμα 36% από το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε πριν από μερικές μόλις ημέρες. Υπάρχουν φόβοι τώρα ότι το lockdown της Μελβούρνης, το οποίο ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει να παραταθεί.

Αξιωματούχοι Υγείας στη Βικτώρια έκαναν εκ νέου έκκληση σε άτομα με συμπτώματα να κάνουν άμεσα τεστ για τον κορωνοϊό. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της πολιτείας δήλωσε ότι οι ασθενείς που παραβιάζουν τους κανόνες καραντίνας -ή δεν κάνουν τεστ εγκαίρως- οδηγούν στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα μέτρα για το δεύτερο lockdown της Μελβούρνης στο σπίτι, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, παρά μόνο για εργασία, άσκηση, αγορές τροφίμων και παροχή φροντίδας. Η Μελβούρνη έχει επίσης γίνει η πρώτη αυστραλιανή πόλη που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μέτρο που θα επεκταθεί σε όλη την πολιτεία από τη Δευτέρα.

Όταν οι αριθμοί διέρρευσαν για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, άκουσα έναν δημοσιογράφο να λέει ότι ελπίζει ότι η πηγή του ήταν λάθος. Περισσότερες από 700 περιπτώσεις – είναι ένα πλήγμα για τα πέντε εκατομμύρια της Μελβούρνης. Στα μισά του δεύτερου κλειδώματος, όλοι ήλπιζαν ότι η σκληρή δουλειά τους θα αρχίσει να αποδίδει και ότι η παλίρροια θα γυρίσει.

Λόγω του επιτυχημένου περιορισμού του ιού κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η Αυστραλία κράτησε κρούσματα και θανάτους σε χαμηλά επίπεδα – περίπου 16.000 και 189 αντίστοιχα.

Ωστόσο, το νέο ξέσπασμα του ιού στη Μελβούρνη, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, έχει οδηγήσει τώρα σε περισσότερες από 7.000 κρούσματα μόνο αυτόν τον μήνα.

Τον περασμένο μήνα, με τη μετάδοση του ιού να βρίσκεται σε χαμηλά ή και ανύπαρκτα επίπεδα στις άλλες περιοχές της χώρα, όλες οι πολιτείες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βικτώρια. Ωστόσο, ο ιός πρόλαβε να εξαπλωθεί στο Σίδνεϊ, εξαιτίας επισκέψεων από κατοίκους της Μελβούρνης, πριν από το lockdown. Οι Αρχές εκεί τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εστίες μόλυνσης που σχετίζονται με εστιατόρια και μπαρ και προειδοποιούν ότι η πόλη βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.