Υπάρχουν έξι διαφορετικοί «τύποι» της Covid-19, που όλοι τους έχουν ένα ξεχωριστό σύνολο συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την εφαρμογή για κινητά «COVID Symptom Study», η οποία παρακολούθησε 1.600 ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η εφαρμογή ζητά από τους χρήστες να καταγράφουν την υγεία και τα συμπτώματα που έχουν σε καθημερινή βάση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσει τα δεδομένα και να ομαδοποιήσει τα συμπτώματα και στη συνέχεια δοκίμασε τον αλγόριθμο σε ένα δεύτερο σύνολο δεδομένων από 1.000 χρήστες στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία που κατέγραψαν τα συμπτώματά τους τον Μάιο.

Όλοι όσοι ανέφεραν συμπτώματα είχαν πονοκέφαλο και απώλεια όσφρησης και η κατηγοριοποίησή τους διέφερε από άλλα ζητήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά ως συμπτώματα της Covid-19, όπως κοιλιακό άλγος ή σύγχυση.

Είναι σημαντικό ότι οι ξεχωριστές ομάδες συμπτωμάτων διέφεραν ως προς τη σοβαρότητα και την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κλινική διαχείριση της Covid-19 και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να προβλέψουν ποιος κινδυνεύει περισσότερο και πιθανότατα θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων από τον νέο κορωνοϊό», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι έξι ομάδες συμπτωμάτων είναι:

  • Σαν γρίπη χωρίς πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, μυϊκοί πόνοι, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό
  • Σαν γρίπη με πυρετό: Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης
  • Γαστρεντερικού τύπου: Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα
  • Σοβαρή νόσος, επίπεδο 1 με κόπωση: Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κόπωση
  • Σοβαρή νόσος, επίπεδο 2 με σύγχυση: Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος
  • Σοβαρή νόσος, επίπεδο 3 με κοιλιακό και αναπνευστικό πόνο: Πονοκέφαλος, απώλεια μυρωδιάς, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κόπωση, σύγχυση, μυϊκός πόνος, δύσπνοια, διάρροια, κοιλιακό άλγος

Οι άνθρωποι με τις τρεις σοβαρές ομάδες συμπτωμάτων ήταν πιο πιθανό να χρειάζονται οξυγόνο ή αναπνευστήρα στο νοσοκομείο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Περίπου οι μισοί ασθενείς στην ομάδα 6 χρειάστηκαν νοσηλεία, σε σύγκριση με το 16% των ασθενών στην ομάδα 1.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με σοβαρή μορφή της νόσου τείνουν επίσης να είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, πιο αδύναμα και με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή πνευμονικές παθήσεις.