Η χρήση μάσκας προσώπου από το κοινό έχει γίνει πλέον υποχρεωτική σε ολόκληρο το Παρίσι και σε πολλές γύρω περιοχές, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 στη Γαλλία.

Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή μια μέρα αφότου η χώρα κατέγραψε 6.111 νέα κρούσματα – τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές Μαΐου.

Ανακοινώνοντας τα νέα τοπικά μέτρα, ο πρωθυπουργός Jean Castex τόνισε ότι ήθελε να αποφύγει ένα άλλο γενικό κλείδωμα. Είπε ότι ο κοροναϊός «κερδίζει έδαφος» σε ολόκληρη τη Γαλλία και ότι εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει γρήγορα, η ανάπτυξη των κρουσμάτων θα μπορούσε να γίνει «εκθετική».

Παρά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, οι θάνατοι παραμένουν χαμηλά σε καθημερινή βάση. Συνολικά, περισσότεροι από 30.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γαλλία και σχεδόν 300.000 έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι πεζοί θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους στην πρωτεύουσα από σήμερα το πρωί. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι που κάνουν ποδήλατο ή ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Ενώ μεμονωμένοι δρόμοι και περιοχές της πρωτεύουσας έχουν ήδη μέτρα σχετικά με τη χρήση καλυμμάτων προσώπου, αυτό το νέο μέτρο θα είναι πολύ πιο εκτεταμένο, καλύπτοντας όχι μόνο το Παρίσι, αλλά και γύρω περιοχές. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Μασσαλία είχε ήδη κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Μάσκες απαιτούνται ήδη στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και θα είναι υποχρεωτικές στους χώρους εργασίας από την επόμενη εβδομάδα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν αύξηση στα νέα κρούσματα και η Γερμανία σχεδιάζει επίσης αυστηρότερα μέτρα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα γίνουν «ακόμη πιο δύσκολα από τώρα».

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας αποτελεί βασικό μέρος των αυστηρότερων μέτρων της Γερμανίας. Αν και η Γερμανία δεν έχει καταγράψει μεγάλο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 16 κρατίδια έχουν καταλήξει σε συμφωνία για εξής νέα μέτρα:

– Πρόστιμο τουλάχιστον €50  για όποιον παραβιάζει τους κανόνες για τη χρήση μάσκας σε καταστήματα, δημόσιες συγκοινωνίες ή αλλού. Η Κάτω Σαξονία στα βορειοδυτικά δεν θα επιβάλει πρόστιμα, αλλά η Βαυαρία στο νότο θα επιβάλει υψηλότερα.

– Οι πολυπληθείς εκδηλώσεις θα απαγορευτούν μέχρι το τέλος του έτους, αν και περιοχές με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης θα εξαιρούνται – ωστόσο, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

– Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπουντεσλίγκα θα γίνονται χωρίς θεατές.

– Δωρεάν τεστ για παραθεριστές που επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Βαυαρία θα συνεχίσει τα δωρεάν τεστ μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα που ονομάζεται «Querdenken» (Σκεφτείτε έξω από το κουτί καλεί σε πορεία το Σάββατο κατά των περιορισμών για την Covid-19. Ήδη 22.000 άτομα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.

Μια ανάλογη πορεία την 1η Αυγούστου συγκέντρωσε περίπου 20.000 άτομα στο Βερολίνο, κυρίως αρνητές της Covid-109 και ακροδεξιούς.