Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Anthony Fauci, προειδοποίησε για τις «παρενέργειες» μιας βιαστικής έγκρισης ενός εμβολίου για την Covid-19 προτού αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη άλλων, αποτελεσματικότερων εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump σκέφτεται την πιθανότητα να εγκρίνει ένα εμβόλιο προτού ολοκληρωθούν πλήρως οι δοκιμές του. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «δυσκολεύει πολύ τις φαρμακευτικές εταιρείες να βρουν ανθρώπους για να δοκιμάσουν τα εμβόλια».

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Trump εξερευνά τη χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) στο εμβόλιο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Περίπου 10.000 άτομα έχουν προσφερθεί εθελοντικά για τις δοκιμές του φαρμάκου, αλλά οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες απαιτούν δοκιμές που περιλαμβάνουν 30.000 άτομα για να εγκριθεί ένα εμβόλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους από τον κορωνοϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από 177.000 θάνατοι μέχρι στιγμής.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Δρ Fauci -επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων- προειδοποίησε ότι η βιαστική έγκριση ενός μη δοκιμασμένου εμβολίου θα μπορούσε να βλάψει τις δοκιμές άλλων εμβολίων: «Το μόνο πράγμα που δεν θα θέλατε να δείτε με ένα εμβόλιο είναι να λάβει EUA προτού δώσει δείγμα αποτελεσματικότητας», είπε.

«Ένας από τους πιθανούς κινδύνους εάν εγκρίνουμε πρόωρα ένα εμβόλιο είναι ότι θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τα άλλα υπό δοκιμή εμβόλια να βρουν άτομα για τα δικά τους τεστ». «Για μένα, είναι απολύτως υψίστης σημασίας να έχουμε οριστικά στοιχεία ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει τεράστιες δοκιμές για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Προηγουμένως η FDA είχε εκδώσει EUA για την υδροξυχλωροκίνη, ως φάρμακο για τη θεραπεία του ιού. Αλλά τον Ιούλιο την απέσυραν, λέγοντας ότι οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν αναποτελεσματικό στη θεραπεία του ιού, ενώ απέτυχε και να αποτρέψει τη λοίμωξη από αυτόν. Ο Trump είχε επικαλεστεί επανειλημμένα τα οφέλη του φαρμάκου, σε αντίθεση με τις συμβουλές των ειδικών.