Οι ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 -σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των λοιμώξεων παγκοσμίως- σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η χώρα κατέγραψε ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις σε λιγότερο από ένα μήνα – περισσότεροι από 183.000 άνθρωποι έχουν πλέον πεθάνει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία τα κρούσματα επίσης φαίνεται να έχουν πάρει την ανιούσα, καθώς τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες.

Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως έχει πλέον ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια, με περισσότερους από 846.000 θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19. Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πιθανότατα σημαντικά υψηλότερος, επειδή πολλά άτομα που δεν παρουσίασαν συμπτώματα δεν έχουν κάνει τεστ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι η επείγουσα έγκριση εμβολίων –όπως έκανε η Ρωσία και εξετάζουν και οι ΗΠΑ μεταξύ άλλων- απαιτεί «μεγάλη σοβαρότητα και προβληματισμό». Η επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού, Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι κάθε χώρα είχε το δικαίωμα να εγκρίνει φάρμακα χωρίς πλήρεις δοκιμές, αλλά δεν είναι «κάτι που κάνεις ελαφρά τη καρδία».

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 33 πιθανά εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές και άλλα 143 βρίσκονται σε προ-κλινική αξιολόγηση.

Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ καταγράφηκε στις 21 Ιανουαρίου: Η χώρα έφτασε το ένα εκατομμύριο σε 99 ημέρες, στις 28 Απριλίου και 43 ημέρες μετά ο αριθμός των λοιμώξεων διπλασιάστηκε. Τα πέντε εκατομμύρια ξεπεράστηκαν στις επόμενες 17 ημέρες και χρειάστηκαν 22 ακόμη ημέρες για να φτάσουν τα έξι εκατομμύρια.

Παρόλο που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο ως προς τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο καθημερινός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τα 1.300 τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τη Γαλλία δείχνουν περίπου 5.000 νέες λοιμώξεις καθημερινά. Η Ισπανία καταγράφει επίσης 8.000 κρούσματα, ενώ στην Αυστραλία, η πολιτεία της Βικτώριας, το επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας της χώρας, ανέφερε 222 νέα κρούσματα – τη χαμηλότερη αύξηση των λοιμώξεων από τις 18 Ιουλίου.