Οι ασπίδες προστασίας προσώπου μπορεί να φαίνονται πιο βολικές από τις μάσκες, όμως ακόμη μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση, καθώς δεν προστατεύουν αποτελεσματικά, ούτε εμάς ούτε τους γύρω μας.

Σε πειράματα απεικόνισης πιθανών προτύπων μετακίνησης σταγονιδίων του αναπνευστικού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πλαστικές ασπίδες προστασίας προσώπου παρέχουν χειρότερη προστασία από τις μάσκες προσώπου: Οι ασπίδες, οι οποίες στέκονται μακριά από το πρόσωπο και έχουν κενό στο κάτω μέρος και στα πλάγια, θα επιτρέψουν σε πολλά περισσότερα σταγονίδια να διαφύγουν εάν ο φορέας βήξει ή φταρνιστεί.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη. Όπως και στην Ελλάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ήδη συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην βασίζονται σε ασπίδες προσώπου για προστασία από τον ιό, δήλωσε η Δρ Ravina Kullar, εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής.

Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό ειδικά για τους κουρασμένους εργαζομένους στην εστίαση και αλλού που θέλουν να πάρουν μέτρα προστασίας για τον εαυτό τους και τους γύρω τους, αλλά έχουν κουραστεί να φορούν μάσκα, αναγνώρισε η γιατρός. Ωστόσο, αν οι άνθρωποι θέλουν να φορούν μια ασπίδα προσώπου πάνω από μια μάσκα, τόσο το καλύτερο, σημείωσε η γιατρός: «Σας δίνει πρόσθετη προστασία για τα μάτια σας και σας εμποδίζει να αγγίξετε το πρόσωπό σας», είπε.

Για τη νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic δημιούργησαν μια προσομοίωση του τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο φτερνιζόταν ή έβηχε ενώ φορούσε μάσκα εμπορίου για μη ιατρική χρήση ή ασπίδα προστασίας προσώπου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασπίδες προσώπου, προβλέψιμα, εμπόδισαν την αρχική ορμή προς τα εμπρός του φτερνίσματος. Αλλά τα σταγονίδια βρήκαν εύκολα τον δρόμο τους γύρω από την ασπίδα και εξαπλώθηκαν στον αέρα.

«Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα σταγονίδια μπορούν να διασκορπιστούν σε μια ευρεία περιοχή τόσο σε πλευρική όσο και σε διαμήκη κατεύθυνση, αν και με μειωμένη συγκέντρωση σταγονιδίων», δήλωσε ο ερευνητής Manhar Dhanak, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.

Η τυπική μάσκα του εμπορίου, από την άλλη πλευρά, έκανε πολύ καλύτερη δουλειά στο να συγκρατήσει τα σταγονίδια, επιτρέποντας λιγότερα να αποβληθούν και περιορίζοντας την εξάπλωσή τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  Physics of Fluids.