Τα φθηνά στεροειδή μπορούν να σώσουν τις ζωές ασθενών που ασθενούν σοβαρά με Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης κλινικής δοκιμής, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε ευρεία χρήση στεροειδών σε ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα νέα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, δείχνουν ότι θα σώζονταν οκτώ ζωές για κάθε 100 ασθενείς που υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, αλλά τα στεροειδή δεν αποτελούσε θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Τον Ιούνιο, μια κλινική δοκιμή στη Μεγάλη Βρετανία βρήκε το πρώτο φάρμακο -ένα στεροειδές που ονομάζεται δεξαμεθαζόνη- που θα μπορούσε να σώσει ζωές ατόμων που είναι σοβαρά άρρωστη με Covid-19.

Η τελευταία μελέτη συγκεντρώνει όλες τις κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν στεροειδή σε ασθενείς με κορωνοϊό απ’ όλο τον κόσμο και επιβεβαιώνει ότι η δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματική, όπως και ένα άλλο στεροειδές, η υδροκορτιζόνη.

«Στις αρχές του έτους, μερικές φορές ένιωθα σχεδόν απελπισμένος γνωρίζοντας ότι δεν είχαμε συγκεκριμένες θεραπείες», δήλωσε ο καθηγητής Anthony Gordon, από το Imperial College του Λονδίνου. «Ήταν μια πολύ ανησυχητική περίοδος, αλλά λιγότερο από έξι μήνες αργότερα βρήκαμε σαφή, αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταστροφική ασθένεια».

Τα αποτελέσματα σε 1.703 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση έδειξαν ότι:

-Το 40% όσων έλαβαν μόνο τυπική θεραπεία, πέθανε

-Απ’ όσους χορηγήθηκαν στεροειδή, πέθανε το 32%

Τα στεροειδή καταπραΰνουν τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα, γι ‘αυτό χρησιμοποιούνται ήδη σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα, καθώς και σε ορισμένες σοβαρές λοιμώξεις. Τα φάρμακα αυτά δεν θεωρείται ότι είναι χρήσιμα στα αρχικά στάδια μιας λοίμωξης από κορωνοϊό – όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό ή ξαφνική απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς. Αλλά καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά, καταστρέφοντας τους πνεύμονες και άλλα όργανα – σε αυτό το στάδιο πιστεύεται ότι βοηθούν τα στεροειδή.

«Το σημείο όπου χρειάζεται παροχή οξυγόνου για έναν ασθενή με Covid-19, είναι πιθανότατα το σημείο που θα πρέπει να του χορηγήσουμε κορτικοστεροειδή», δήλωσε ο καθηγητής Martin Landray, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Νέες οδηγίες για τους γιατρούς αναμένεται να εκδοθούν σύντομα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.