Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει σαρώσει ολόκληρη την Αμερική, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ο επιπολασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης έχει περίπου τριπλασιαστεί, με τους οικονομικά ασθενέστερους που έχασαν τη δουλειά και τις αποταμιεύσεις τους να επηρεάζονται περισσότερο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και τα άτομα με ίδιο εισόδημα, αλλά λιγότερες αποταμιεύσεις είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Catherine Ettman, διευθύντρια στρατηγικής ανάπτυξης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Μείναμε έκπληκτοι με τα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης», είπε: «Αυτά τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα που έχουμε δει στον γενικό πληθυσμό μετά από άλλα τραυματικά γεγονότα μεγάλης κλίμακας όπως η 11η Σεπτεμβρίου και ο τυφώνας Κατρίνα».

Η τρέχουσα πανδημία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός: Με τον κορωνοϊό υπάρχει φόβος και άγχος για την υγεία αλλά και δραματικές οικονομικές συνέπειες, ειδικά για άτομα με λιγότερους πόρους, δήλωσε η Ettman. «Αυτό απαιτεί από εμάς να δώσουμε προσοχή στα προβλήματα ψυχικής υγείας που προκύπτουν αυτήν τη στιγμή και θα χρειαστούν προσοχή τους επόμενους μήνες και χρόνια», είπε.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Network Open, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για περισσότερα από 1.400 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από έρευνα που διεξήχθη από τις 31 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με δεδομένα για περισσότερα από 5.000 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής από το 2017 έως το 2018.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε ήπια κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 16% πριν από την πανδημία, ενώ 15% ανέφερε μέτρια κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 6% πριν από την πανδημία. Επίσης 8% ανέφεραν μέτρια-σοβαρή κατάθλιψη, σε σύγκριση με 2% πριν από την εμφάνιση της Covid-19 και 5% με σοβαρή κατάθλιψη, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο κίνδυνος για συμπτώματα κατάθλιψης ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με οικονομίες λιγότερες των 5.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Ettman πιστεύει ότι εκτός από περισσότερη πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας, απαιτούνται προγράμματα που θα διασφαλίσουν ότι όσοι έχουν ανάγκη θα έχουν τους πόρους να ξεπεράσουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο, όπως μορατόριουμ στις εξώσεις, εκτεταμένη περίοδο επιδόματος ανεργίας και καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Ένας ειδικός που δεν συμμετείχε στη μελέτη, πιστεύει ότι τα ποσοστά κατάθλιψης που συνδέονται με την πανδημία μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα τώρα από ό, τι ήταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο: «Θα περίμενα να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα», δήλωσε ο Δρ Robert Dicker, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο Northwell Health της Νέας Υόρκης.