Τον Μάρτιο, οι ανησυχίες για την επιβίωση του κορωνοϊού σε επιφάνειες πυροδότησαν μια φρενίτιδα που άφησε τα ράφια των καταστημάτων χωρίς απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά μαντηλάκια.

Χωρίς σημάδια εξαφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η προστασία μας από μικρόβια είναι σημαντική όσο ποτέ. Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 εξαπλώνεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων που βρίσκονται τον αέρα. Συνεπώς, μπορούμε πραγματικά να μολυνθούμε πραγματικά από κάτι που αγοράσαμε στο σούπερ μάρκετ ή από ένα πακέτο που μας έφερε ένας κούριερ;

Θεωρητικά είναι δυνατό, αλλά πολύ απίθανο, λέει ο Δρ Dean Blumberg, επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο UC Davis. «Θα χρειαστεί μια μοναδική ακολουθία γεγονότων», λέει. Πρώτον, κάποιος θα πρέπει να μεταφέρει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα του ιού σε μια επιφάνεια, ικανή να προκαλέσει λοίμωξη. Στη συνέχεια, ο ιός θα πρέπει να επιβιώσει αρκετά, μέχρι να αγγίξει αυτήν την επιφάνεια και να πάρει αρκετή ποσότητα του ιού στα χέρια του. Στη συνέχεια, χωρίς να πλύνει τα χέρια του, θα πρέπει να αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει πάνω στις επιφάνειες: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για έως και 3 ημέρες και σε χαρτόνι για έως και 1 ημέρα. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στις σόλες των παπουτσιών.

Αλλά τα αποτελέσματα τέτοια μελετών έχουν οδηγήσει μερικούς ανθρώπους να υπερβάλλουν για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, υποστηρίζει ο Δρ Emanuel Goldman, καθηγητής μικροβιολογίας, βιοχημείας και μοριακής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρούτγκερς του Νιου Τζέρσεϊ. Σε μια απάντηση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases τον περασμένο Μάιο, έγραψε ότι η προαναφερθείσα μελέτη χρησιμοποίησε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού από ό,τι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στον πραγματικό κόσμο.

«Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα μετάδοσης μέσω επιφανειών είναι πολύ μικρή και μόνο σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται στην επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίζει αυτήν την επιφάνεια αμέσως μετά τον βήχα ή το φτέρνισμα – εντός 1-2 ωρών», έγραψε ο Goldman. Βασικά, θα χρειαζόταν ο τέλειος συνδυασμός των γεγονότων που περιγράφει ο Δρ Blumberg για να αρρωστήσει από το να αγγίξει κάτι μολυσμένο με τον ιό.

Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει μόνο ότι ο ιός παραμένει ζωντανός στις επιφάνειες, όχι ότι μπορείτε να μολυνθείτε με το να αγγίξετε αυτές τις επιφάνειες: «Επειδή μπορεί να επιβιώσει σε μια επιφάνεια, δεν σημαίνει και ότι μπορεί να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Δρ Blumberg.