Τα αντισώματα του οργανισμού κατά του κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες και να μειωθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο New England Journal of Medicine.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι ένα εμβόλιο κατά τους κορωνοϊού που θα δημιουργούσε αντισώματα θα ήταν αποτελεσματικό και θα προκαλούσε ανοσία σε όσους το έκαναν, σύμφωνα με ένα άρθρο που συνοδεύει την επιστημονική δημοσίευση.

Η μελέτη «παρέχει ελπίδα ότι ανοσία σε αυτόν τον απρόβλεπτο και εξαιρετικά μεταδοτικό ιό μπορεί να μην είναι παροδική και μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνη που προκαλούν οι περισσότερες άλλες ιογενείς λοιμώξεις», έγραψαν οι Galit Alter και Robert Seder, δύο Αμερικανοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν αντισώματα σε δείγματα αίματος περισσότερων από 30.000 ατόμων στην Ισλανδία. Μεταξύ των περίπου 1.800 ατόμων που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, τα 1.107 από τα 1.215 άτομα που έκαναν επιβεβαιωμένα εργαστηριακά τεστ αντισωμάτων, διαπιστώθηκε ότι είχαν αντισώματα.

Επιπλέον, σε ένα υποσύνολο 487 ατόμων που έκαναν περισσότερα από ένα τεστ αντισωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων φάνηκαν να αυξάνονται για 2 μήνες μετά τη διάγνωση και παρέμειναν σε στο υψηλότερό τους επίπεδο για τους επόμενους 2 μήνες.

Τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν υψηλότερα στους ηλικιωμένους και σε εκείνους που είχαν περάσει τη λοίμωξη με σοβαρότερα συμπτώματα, έγραψαν οι ερευνητές. Οι γυναίκες είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τους άνδρες και οι καπνιστές είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τους μη καπνιστές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα μπορεί να εξασθενίσουν τις εβδομάδες μετά τη διάγνωση και να διαρκέσουν για περίπου τρεις μήνες. Στη μελέτη της Ισλανδίας, ωστόσο, οι ερευνητές είδαν ότι οι άνθρωποι παρήγαγαν ένα δεύτερο σύνολο αντισωμάτων περίπου ένα μήνα περίπου μετά τη μόλυνση, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.

«Οι λοιμώξεις και τα εμβόλια δημιουργούν δύο κύματα αντισωμάτων», έγραψαν οι Alter και Seder στο άρθρο τους: «Το πρώτο κύμα δημιουργείται από πρώιμα, βραχύβια κύτταρα πλάσματος…  αλλά αυτό το κύμα υποχωρεί γρήγορα… το δεύτερο κύμα δημιουργείται από μικρότερο αριθμό κυττάρων πλάσματος μακράς διάρκειας που παρέχουν ανοσία για περισσότερο χρόνο».

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού, έγραψαν οι ερευνητές: Οι ανοσολογικές αντιδράσεις διαφέρουν πολύ μεταξύ των ανθρώπων και εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις ή αν προσφέρουν μακροπρόθεσμη ανοσία.