Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή βλάβη εβδομάδες ή και μήνες αφότου αναρρώσουν, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Cardiology.

Οι μελέτες ενισχύουν την ιδέα ότι η νόσος Covid-19 προκαλεί προβλήματα σε περισσότερα όργανα από τους πνεύμονες, ακόμη και σε άτομα που ήταν υγιή προτού προσβληθούν από τον ιό.

Στη μία μελέτη, ερευνητές από τη Γερμανία ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες από 100 άτομα ηλικίας 45 έως 53 ετών που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό. Σε σύγκριση με μαγνητικές τομογραφίες ασθενών που δεν είχαν τον ιό, 78 είχαν καρδιακή βλάβη και δομικές αλλαγές στην καρδιά τους. Επιπλέον, 76 από αυτούς τους ασθενείς είχαν βιοδείκτες που συνήθως εντοπίζονταν σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και 60 είχαν καρδιακή φλεγμονή.

Από τους 100 ασθενείς που ανάρρωσαν πρόσφατα από την Covid-19, οι 67 πέρασαν τη νόσο στο σπίτι, ενώ 33 χρειάστηκαν νοσηλεία.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε καρδιακά προβλήματα πριν από τη λοίμωξη από τον ιό, ούτε εμφάνισε καρδιακά προβλήματα όσο νοσούσε. Ήταν «κυρίως υγιείς» προτού αρρωστήσουν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οι ασθενείς και εμείς οι ίδιοι μείναμε έκπληκτοι από τα ευρήματα και ότι ήταν ακόμα πολύ έντονα, παρόλο που η αρχική ασθένεια είχε περάσει πριν από μερικές εβδομάδες, δήλωσε η Δρ Valentina Puntmann, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Βρήκαμε ενδείξεις συνεχιζόμενης φλεγμονής στον καρδιακό μυ, καθώς και της επένδυσης της καρδιάς σε μια σημαντική πλειονότητα των ασθενών», είπε.

Σε μια άλλη μελέτη, μια άλλη ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία ανέλυσε αναφορές αυτοψίας για 39 άτομα ηλικίας 78 έως 89 ετών που πέθαναν από Covid-19 στην αρχή της πανδημίας. Διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε μολύνει την καρδιά στο 41% των ασθενών.

«Είδαμε σημάδια ιογενούς αντιγραφής στα άτομα που είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Δρ Dirk Westermann, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων στο Αμβούργο και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αλλαγών στην έκφραση γονιδίων. Γνωρίζω από άλλες ασθένειες ότι προφανώς δεν είναι καλό να έχουμε αυτό το αυξημένο επίπεδο φλεγμονής», σημείωσε.