Η Ινδία κατέγραψε περισσότερα από 90.000 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ξεπερνώντας τη Βραζιλία στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων: Η ασιατική χώρα έχει τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο -4.204.613- και έχει αναφέρει 71.642 θανάτους, το τρίτο υψηλότερο νούμερο στον κόσμο.

Η αύξηση των κρουσμάτων έρχεται καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να άρει τους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσει μια οικονομία, καθώς εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν όταν ο ιός έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ιός στην Ινδία καλπάζει, προσθέτοντας περισσότερες από 75.000 καθημερινές λοιμώξεις την ημέρα.

Περισσότερο από το 60% των ενεργών κρουσμάτων προέρχεται από τις πολιτείες της Άντρα Πραντές, το Ταμίλ Ναντού, την Καρνάτακα, τη Μαχαράστρα και το Ουτάρ Πραντές, την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Ινδίας.

Τα κρούσματα έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται και στην πρωτεύουσα, το Δελχί, με περισσότερες από 3.200 λοιμώξεις να καταγράφονται την Κυριακή, το υψηλότερο νούμερο για την πόλη σε περισσότερο από δύο μήνες.

Η αύξηση των κρουσμάτων αντικατοπτρίζει επίσης εν μέρει την αύξηση των ελέγχων – ο αριθμός των ημερήσιων τεστ που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα έχει αυξηθεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Αν και η Ινδία έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας από την ασθένεια, σχεδόν 1.000 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στις αρχές Αυγούστου η Ινδία έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που πέρασε τα δύο εκατομμύρια κρούσματα.

Η Ινδία μπήκε σε lockdown τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τα κρούσματα να είναι τότε μόνο μερικές εκατοντάδες. Από τον Ιούνιο τα μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν, ώστε να τονωθεί η οικονομία, ακόμη και όταν τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται.

Η πανδημία και το lockdown προκάλεσαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 23,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε η χώρα από τότε που άρχισε να δημοσιεύει τριμηνιαία στοιχεία, το 1996.