Ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πιθανότατα δεν θα είναι έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο, παρά την καθοδήγηση που παρέχουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ στις πολιτείες και τους ευσεβείς πόθους του Προέδρου Donald Trump να είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο Francis Collins, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Το CDC (ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ) έχει συμβουλεύσει τους κυβερνήτες να δημιουργήσουν ένα σχέδιο διανομής για το εμβόλιο και να προετοιμάσουν ιστότοπους διανομής, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Ο οργανισμός παρέχει επίσης σενάρια προγραμματισμού για να βοηθήσει τις αμερικανικές πολιτείες να προετοιμαστούν.

«Είναι σαν το ρητό των προσκόπων, “Έσω έτοιμος”, δήλωσε ο Collins στο CNN: «Ακόμα κι αν είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα, αν όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν και χωρίς προβλήματα… δεν θα θέλατε οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι και να γνωρίζουν πώς να κάνουν τη διανομή;».

Καταρχάς, τα υποψήφια προς έγκριση εμβόλια θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές Φάσης III για να δείξουν εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Μόλις συλλεχθούν αρκετά δεδομένα και διαπιστωθεί το κατάλληλο όριο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, τότε οι αξιωματούχοι κάθε πολιτείας θα μπορούν να προχωρήσουν με τα σχέδια παραγωγής και διανομής.

«Υπερασπίζομαι το CDC στην προσπάθειά του να είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι που πρέπει θα είναι προετοιμασμένοι», είπε ο Francis Collins.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Robert Redfield, διευθυντής του CDC, ζήτησε από τις πολιτείες να εγκρίνουν άδειες για τη McKesson, μια εταιρεία ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, για τη διανομή ενός ενδεχόμενου εμβολίου. Ο Redfield τους ζήτησε να παραιτηθούν από απαιτήσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εταιρεία να διανείμει εμβόλιο έως την 1η Νοεμβρίου.

Αλλά ακόμα και έτσι, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας έχουν πει ότι δεν περιμένουν ότι ένα εμβόλιο θα έχει δοκιμαστεί πλήρως και θα είναι έτοιμο μέχρι τότε: «Έχετε υπόψη ότι η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή», συμπλήρωσε ο Collins.