Οι τελικές κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τέθηκαν σε αναστολή, καθώς υπήρξε υποψία ότι ένας συμμετέχοντας στη Μεγάλη Βρετανία εμφάνισε μια ανεπιθύμητη αντίδραση.

Η AstraZeneca περιέγραψε την παύση των δοκιμών για την περίπτωση «ανεξήγητης ασθένειας» ως «ρουτίνα».

Το αποτέλεσμα των δοκιμών εμβολίων παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα σε όλο τον κόσμο και το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ανάμεσα σε δεκάδες που αναπτύσσονται παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα που θα κυκλοφόρησαν στην αγορά, μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές 1ης και 2ης Φάσης.

Το πέρασμα στις δοκιμές Φάσης 3 έγινε τις τελευταίες εβδομάδες και συμμετέχουν περίπου 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας εθελοντής που συμμετέχει στις δοκιμές που γίνονται στη Μεγάλη Βρετανία έχει διαγνωστεί με εγκάρσια μυελίτιδα – μια φλεγμονή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

Ωστόσο, η αιτία της νόσου δεν έχει επιβεβαιωθεί και μια ανεξάρτητη έρευνα θα διεξαχθεί για να διαπιστωθεί εάν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Με την πρώτη ματιά, η παύση των δοκιμών φαίνεται ανησυχητική. Όμως τέτοια γεγονότα δεν είναι πρωτάκουστα και δικαίως η ερευνητική ομάδα το περιγράφει ως «ρουτίνα». Κάθε φορά που ένας εθελοντής που συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές εισάγεται στο νοσοκομείο και η αιτία της ασθένειάς του δεν είναι άμεσα εμφανής, οι δοκιμές αναστέλλονται.

Στην πραγματικότητα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει στις δοκιμές του συγκεκριμένου εμβολίου από τότε που οι πρώτοι εθελοντές εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο. Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε: «Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, ασθένειες θα συμβούν τυχαία, αλλά πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητη ομάδα για να ελεγχθούν προσεκτικά».

Η τελική απόφαση για την επανεκκίνηση της δοκιμής θα ληφθεί από τη βρετανική αρχή ιατρικού ελέγχου, τον MHRA, ίσως και σε λίγες μόνο ημέρες. Αλλά μέχρι τότε, οι δοκιμές και στις υπόλοιπες χώρες -τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ- θα σταματήσουν.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία δείχνει πόσο προσηλωμένοι είναι στην ασφάλεια των εθελοντών που λαμβάνουν μέρος στις δοκιμές, αλλά και το υψηλό επίπεδο των μελετών τους.