Ο νέος κορωνοϊός και τα αντισώματα που τον καταπολεμούν μπορεί να βρίσκονται ταυτόχρονα στον οργανισμό των παιδιών όπως, διαπίστωσαν έκπληκτοι ερευνητές.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις ιών, όταν αρχίζουμε να εντοπίζουμε αντισώματα, δεν ανιχνεύουμε πλέον τον ιό. Αλλά στην περίπτωση της νόσου Covid-19, βλέπουμε και τα δύο στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ Burak Bahar, διευθυντής εργαστηριακής πληροφορικής στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον.

«Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα και αν έχουν εντοπιστεί αντισώματα στον οργανισμό τους», πρόσθεσε.

Ο Δρ Bahar είναι επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που περιελάμβανε περισσότερα από 6.300 παιδιά που έκαναν τεστ για τον νέο κορωνοϊό και 215 ασθενείς που έκαναν τεστ για αντισώματα.

Από αυτούς τους 215 ασθενείς, 33 εξετάστηκαν τόσο για τον ιό όσο και για τα αντισώματα. Εννέα είχαν αντισώματα στο αίμα τους και αργότερα εμφανίστηκαν θετικοί και στον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Pediatrics.

Ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε έως ότου ο ιός δεν μπορούσε πλέον να ανιχνευθεί ήταν 25 ημέρες – που σημαίνει ότι οι μισοί χρειάστηκαν περισσότερο και οι μισοί λιγότερο χρόνο.

Ο μέσος χρόνος εμφάνισης αντισωμάτων ήταν 18 ημέρες και ο διάμεσος χρόνος για την επίτευξη επαρκών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 36 ημέρες. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα προστατεύουν δυνητικά ένα άτομο από την επανεμφάνιση του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα ηλικίας 6 έως 15 ετών χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να καταπολεμήσουν τον ιό στον οργανισμό τους (διάμεσος: 32 ημέρες) από τους ασθενείς ηλικίας 16 έως 22 ετών (διάμεσος: 18 ημέρες). Τα κορίτσια ηλικίας 6 έως 15 χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν τον ιό από τα αγόρια (διάμεσος 44 ημερών έναντι 25,5).

«Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε μόνο και μόνο επειδή ένα παιδί έχει αντισώματα ή δεν εμφανίζει πλέον συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ Bahar.

Η επόμενη φάση της έρευνας θα είναι να ελέγξει εάν άτομα με τον νέο κοροναϊό και αντισώματα μπορούν να μολύνουν άλλους. Είναι επίσης άγνωστο αν τα αντισώματα σημαίνουν ότι ένα άτομο έχει αποκτήσει ανοσία ή πόσο διαρκούν τα αντισώματα και η πιθανή προστασία από μια δεύτερη λοίμωξη.