Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις περισσότερων από έξι ατόμων θα απαγορευτούν στην Αγγλία από τη Δευτέρα -με ορισμένες εξαιρέσεις- εν μέσω μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων ανθρώπων για κοινωνικούς λόγους οπουδήποτε, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η οδηγία δεν θα ισχύει για σχολεία, χώρους εργασίας ή γάμους, κηδείες και οργανωμένα ομαδικά αθλήματα, όπου λαμβάνονται μέτρα προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 λιρών, το οποίο θα διπλασιάζεται σε κάθε παράβαση, έως το ποσό των 3.200 λιρών.

Οι νέοι κανόνες – που τίθενται σε ισχύ στις 14 Σεπτεμβρίου – σηματοδοτούν μια αλλαγή στις τρέχουσες οδηγίες για την Αγγλία. Έως τώρα, επιτρεπόταν σε δύο οικογένειες οποιουδήποτε μεγέθους να συναντηθούν σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους ή σε παρέες έως έξι άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά σε εξωτερικούς χώρους. Μέχρι τώρα η αστυνομία δεν είχε καμία εξουσία να σταματήσει τις συγκεντρώσεις ατόμων, παρά μόνο αν ξεπερνούσαν τα 30 άτομα.

«Ένα από τα σχόλια που είχαμε από την αστυνομία ήταν ότι χρειαζόμασταν εξαιρετικά απλούς κανόνες, ώστε όλοι να τους γνωρίζουν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock. «Τώρα θα είναι πραγματικά απλό: Οι συγκεντρώσεις ατόμων μπορούν να γίνονται -φυσικά λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης- αλλά μόνο έως έξι άτομα», σημείωσε.

Ο καθηγητής Sir Jeremy Farrar, ο οποίος είναι μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες «θα είναι απολύτως καθοριστικής σημασίας για το είδος του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα έχουμε. Υποστηρίζω λοιπόν τους περιορισμούς που έρχονται και ελπίζω ειλικρινά ότι θα είναι αρκετοί», ανέφερε.

Οι παμπ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να έχουν περισσότερους από έξι πελάτες μέσα, αλλά οι παρέες των έξι θα πρέπει να διατηρούν τα μέτρα κοινωνική αποστασιοποίησης. Το σκεπτικό πίσω από το ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση περισσότερων ατόμων σε χώρους εστίασης, αλλά όχι στα σπίτια, είναι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι ανοιχτές μόνο εάν ακολουθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που ορίζει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα ισχύουν για την Αγγλία και όχι για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία: Οι τοπικές κυβερνήσεις στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι σε θέση να θέσουν τους δικούς τους περιορισμούς για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊό και, ενώ εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιους κανόνες, έχουν κινηθεί με τον δικό τους ρυθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.