Ο κόσμος περιμένει με αγωνία ένα ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη ένα τρόπον τινά «εμβόλιο»: τις μάσκες προσώπου.

Η θεωρία είναι ότι με το φιλτράρισμα των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων που περιέχουν τον κορωνοϊό και με τον τρόπο αυτό τη μειωμένη δόσης του SARS-CoV-2 που εισπνέει τελικά ένα άτομο, η λοίμωξη έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει συμπτώματα.

Περίπου όπως λειτουργεί ο εμβολιασμός, μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την επαφή με μια μικρή ποσότητα του ιού, αλλά σε επίπεδο που δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Αρκεί

«Εάν αυτή η θεωρία αποδειχθεί σωστή, η χρήση μάσκας σε όλον τον πληθυσμό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των λοιμώξεων SARS-CoV-2 που θα είναι χωρίς συμπτώματα», δήλωσε η Δρ Monica Gandhi και ο Δρ George Ο Rutherford σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine – και οι δύο συγγραφείς είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Υπάρχουν κάποιες καλές ενδείξεις ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους δύο ειδικούς. Επισήμαναν ότι μελέτες σε ζώα που διεξήχθησαν από τη δεκαετία του 1930 επιβεβαίωσαν την έννοια της «θανατηφόρας δόσης», δηλαδή του πόσα ιικά σωματίδια χρειάζονται για να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια.

Πιο πρόσφατα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε χάμστερ φαίνεται να δείχνουν ότι «υψηλότερες δόσεις χορηγούμενου ιού οδήγησαν σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου Covid-19», έγραψαν οι Gandhi και Rutherford. Και όταν τα χάμστερ προστατεύονταν με μάσκα, «είχαν αφενός λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, αφετέρου, αν μολύνονταν ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε είχαν πιο ήπια συμπτώματα», σημείωσαν οι ειδικοί.

Για ηθικούς λόγους, παρόμοιες δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν διεξαχθεί. Ωστόσο, μελέτες πληθυσμού φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία «μάσκα ως εμβόλιο». Για παράδειγμα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ενώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου περίπου το 40% των λοιμώξεων από κορωνοϊό ήταν ασυμπτωματικές, σε περιοχές όπου η χρήση μάσκας ήταν διαδεδομένη, ο αριθμός αυτός έφτανε στο 80%.

Στα πρώτα κρούσματα λοιμώξεων σε κρουαζιερόπλοια, πριν από την ευρεία χρήση μάσκας προσώπου, το ποσοστό των ασυμπτωματικών ήταν περίπου 20%, σημείωσαν οι Gandhi και Rutherford. Ωστόσο, στην περίπτωση ξεσπάσματος Covid-19 σε ένα κρουαζιερόπλοιο στην Αργεντινή όπου μάσκες προσώπου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τους επιβάτες και το πλήρωμα, το ποσοστό των ασυμπτωματικών αυξήθηκε στο 81%.