Στις αρχές του 2020, η Covid-19 ήταν ακόμα μια άγνωστη ασθένεια που προκαλούσε ο νέος κορωνοϊός – τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 27 εκατομμύρια κρούσματά της παγκοσμίως και περισσότεροι από 900.000 θάνατοι.

Όμως πολλά δεν είναι ακόμη γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού: πριν από λίγες μέρες, μια μελέτη ανέφερε ότι πάνω από 60.000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία πάσχουν από «μακρά» Covid-19, για περισσότερο από τρεις μήνες.

Ο όρος «μακρά Covid-19» δεν είναι επίσημος ιατρικός όρος: Χρησιμοποιείται για άτομα που πάσχουν από συμπτώματα της νόσου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την «επίσημη» περίοδο των δύο εβδομάδων όπως ορίστηκε από τον ΠΟΥ, η οποία θεωρείται αρκετά μεγάλη ώστε να εξαφανιστεί ο ιός από τον οργανισμό.

Οι πάσχοντες αναφέρουν ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων πέρα ​​από τα τρία συνηθισμένα (επίμονος βήχας, πυρετός και απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς): ανάμεσά τους, κόπωση, δύσπνοια, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης και κατάθλιψη. Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν μολυσματικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ότι απλώς υποφέρουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου. Ανάμεσα σε αυτά τα θύματα του ιού οι γνωστές ηθοποιοί Alyssa Milano και Emma Samms που έχουν μοιραστεί δημόσια την εμπειρία τους.

Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το νοσοκομείο Southmead στο Μπρίστολ, διαπίστωσε ότι συνολικά 81 ασθενείς από τους 110 που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο εξακολουθούσαν να βιώνουν συμπτώματα Covid-19, όπως δύσπνοια, υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες. Μια άλλη, διαπίστωσε ότι ένας στους δέκα ασθενείς με Covid-19 παραμένει  άρρωστος για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, ενώ ορισμένοι μπορεί να υποφέρουν για μήνες.

Όσον αφορά τους λόγους, κανείς προς το παρόν δεν είναι σίγουρος γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν για πολύ περισσότερο από την Covid-19. Μια έκθεση του King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου: «Ορισμένα άτομα που είχαν σχετικά ήπια συμπτώματα και πέρασαν τη νόσο στο σπίτι, μπορεί επίσης να έχουν παρατεταμένη διάρκεια ασθένειας», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αν και γνωρίζουμε ότι η διαρκής κόπωση μπορεί μερικές φορές να ακολουθεί άλλες ιογενείς λοιμώξεις, λείπει, ως επί το πλείστον, η λεπτομερής μηχανιστική εικόνα. Μια συνεχιζόμενη ιογενής λοίμωξη στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, στο λίπος ή σε άλλους ιστούς μπορεί να είναι ένας μηχανισμός. Μια παρατεταμένη και ακατάλληλη ανοσοαπόκριση μετά την καταπολέμηση της λοίμωξης μπορεί να είναι ένας άλλος», εξήγησαν.